Belföld

Rogán: százezreket spórolhatnak a munkaadók

számológép-pénz (számológép, pénz, )
számológép-pénz (számológép, pénz, )

A Fidesz frakcióvezetője szerint a munkahelyvédelmi akcióterv élénkítheti a fogyasztást és a beruházási hajlandóságot is.

Jelentős összegeket spórolhatnak a munkáltatók a kormányfő által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal szerint azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, az érintettek foglalkoztatása éves szinten 174 ezer forinttal kerül kevesebbe 2013-tól.

A tartósan munkanélkülieket, illetve szülésről visszatérő édesanyákat alkalmazóknak pedig a munkaerő-bérköltség éves megtakarítása 342 ezer forint lesz jövőre. Kitért arra is, hogy a tervezett tételes adó bevezetésével az önfoglalkoztatóknak a jövőben már nem kell képesítéssel rendelkező könyvelőknek is lenniük.

Ehhez hasonlóan a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek által választható 16 százalékos kisvállalati adó ugyancsak egyszerűsít. Ez leginkább azokat a cégeket segíti, amelyeknek az éves kiadásaik mintegy felét a munkaerőköltség teszi ki. Ezeknek a vállalkozásoknak akár egyharmaddal is mérséklődhetnek a terheik 2013-ban.

Rogán szerint a munkahelyvédelmi terv 300 milliárd forintos költségvetési fedezete rövid időn belül akár „vissza is pótolhatja” önmagát a büdzsében. A tehercsökkentés miatt ugyanis élénkülhet a fogyasztás, a munkahelyteremtés, és javulhat a beruházási hajlandóság. A programhoz szükséges jogszabályokat akár már az őszi ülésszak elején elfogadhatja a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik