Belföld

Júliustól bemutatjuk: a telefonadó

mobiltelefon (mobiltelefon, )
mobiltelefon (mobiltelefon, )

Az uniós szabályozásnak megfelelően júliustól tovább csökkentek a roamingdíjak, illetve a magyar kormány bevezette a telefonadót.

Az uniós rendelet alapján júliustól csökkentek a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díjai: a mobilhívások díja a korábbi percenkénti 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet, míg az SMS-küldés felső díjhatára a korábbi 11 centről 9-re csökkent. Az internetezést illetően most vezetett be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók. A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.

Az uniós jogszabálycsomag a díjkorlátozás mellett más intézkedéseket is tartalmaz: a mobiltársaságok ügyfeleinek például lehetőségük lesz arra, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.

A magyar mobilszolgáltatók az uniós változásoknak megfelelően alakították át tarifáikat júliustól. A T-Mobile új roamingdíjcsomagjai megfelelnek az uniós előírásoknak, azaz például a hang hívásindítás díja az Európai Unió tagállamaiból az Európai Unió tagállamaiba percenként 118,6 forintról 106,8 forintra csökken, míg a hívásfogadás ára 37,2 forintról 29,4 forintra mérséklődik. Az SMS-küldés díja az Európai Unió tagállamaiból darabonként 37,2 forintról 33,1 forintra esett.
Az adatforgalmazásnál az EU-ban a számlázási egység 100 kilobájtról 1 kilobájtra változik. Így a Magyar Telekomnál a korábbi 100 kilobájtonkénti 60 forintos díj 1 kilobájtonként 0,2519 forintra csökken. Az MMS-küldés díja 330 forintról 257 forintra mérséklődik.

A Vodafone Magyarország ügyfelei hasonló díjakat fizethetnek, de az uniós maximumtól eltérően kedvezőbb roamingszolgáltatást is használhatnak.

A Telenor Magyarország szintén csökkentette a díjakat, de több esetben lefelé kerekítve: így például az 1. zónába indított hívás nem 106,8 forintba, hanem csak 106 forintba kerül, míg az SMS díja nem 33,1 forint, hanem 33.

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként júliustól bevezetendő kétforintos telefonadóról. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet – SMS és MMS – után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

A telefonadót először augusztusban kell megfizetniük a távközlési cégeknek, amelyek közül a Telenor és a Vodafone már korábban közölte, hogy részben áthárítja az adót az ügyfelekre.

A Magyar Telekom az MTI-vel közölte, a törvényi előírásoknak megfelelően fizeti a telefonadót, ám arról, hogy az összeget áthárítja-e a lakosságra, a cég nem nyilatkozott. Árat és díjat eddig nem emelt.

A Telenor a telefonadó bevezetése miatt módosította tarifacsomagjait, az árváltozás július 16-án lép életbe: a lakossági ügyfelek havidíjai nem változnak, míg a sok hívást bonyolító kis- és középvállalati ügyfelek hívásköltségei nem a használat alapján módosulnak. A változások minden tarifacsomagban érintik az SMS-eket, a mobilinternet díjszabása viszont a telefonadó bevezetése kapcsán nem változik. A közlemény szerint összességében az új adóból fakadó többletköltségeknek csak egy része lesz majd érezhető az ügyfelek számára. Például az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 forinttal nő.

A Telenor szerint a kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni. A kis- és középvállalatoknak szóló tarifacsomagoknál a költségnövekedés határozott összegű lesz, és nem a hívások számán vagy hosszán alapul.

A Telenor például a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 forinttal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. Az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén nettó 2 forinttal nő. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén a csomagban foglalt percek száma havi ezerre, azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre korlátozódik.

A telefonadó miatt a virtuális mobilszolgáltató, a Tesco Mobile nem emeli percdíjait legalább 2012. október 1-jéig.
A Vodafone pedig azt közölte, hogy bár az új adó terhét megosztja az előfizetőkkel, az emelés minden esetben kisebb lesz, mint a kivetett adó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik