Gazdaság

Idén 11 nappal többet kell dolgoznunk, hogy adózhassunk

Az átlagmagyar január elsejétől július másodikáig csak azért robotolt, hogy kifizesse a közterheket. A tavalyinál 11 napi bérrel kevesebb jut idén magunkra.

“Adófizetői pikniket” szerveznek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) épülete elé hétfőn, az lesz a szervezők szerint ugyanis az első olyan nap idén, amikor a dolgozók az adóterhek kifizetése után már saját fizetésükért dolgoznak. A “vidám demonstrációt” idén másodszor tartják meg, tavaly ez a nap június 20-ára esett. Idén tehát 11 nappal többet dolgozik a magyar csak azért, hogy az adóterheit kifizethesse.

Idén egy átlagos magyar dolgozó a munkaadója által rá költött összeg csupán 50 százalékát (tavaly még 53 százalékát) vihette haza nettó fizetésként, így éves bérére vetítve július 2-án dolgozik először magának – írják a II. Adófizetők Napja című rendezvény szervezői.

“Ez alkalomból idén is vidám, munka utáni pikniket szervezünk a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti parkban. Szeretettel várunk mindenkit, aki fel szeretné hívni a figyelmet a túlzott adóelvonásra, vagy egyszerűen csak megünnepelné éves adóterhei letudását” – írják a felhívásban, amely a Facebookon is megjelent. “Tavalyi piknikünkhöz hasonlóan egy, az adóterhelés nagyságát jelképező ‘adótortát’ viszünk a minisztérium képviselőjének” – tették hozzá.

“Tudjuk jól, a névleges adóterhelés jóval magasabb, mint a valóban befizetett adó. A béradókat maradéktalanul befizetők nem élvezik az állam védelmét. A fehér foglalkoztatás jutalma az alacsonyabb nettó fizetés ellenére is csak versenyhátrány” – olvasható a felhívásban. “Az adót befizetők ügyfelei és munkavállalói az adót elkerülőkhöz vándorolnak. A befizetett adó így tovább csökken, amire az állam újabb adóemeléssel reagál. Ez ördögi kör, melyből ha nem tör ki az ország, a gazdasági válság állandósulhat” – tették hozzá.

A szervezők szerint az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy igazságosabb legyen a közteherviselés, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. “A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem a vakmerőség győz” – fogalmaz a felhívás.

A szervezők fontosnak tartották megjegyezni, hogy ez nem egy “dühös demonstráció”, vagy egyszerű tüntetés az adócsökkentésért vagy az adócsalás ellen. “Sem a politikusokat, sem az adófizetőket nem hibáztatjuk. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarország talán legnagyobb gazdasági problémájára nagyobb figyelem irányuljon” – írták.

“Aki csatlakozna a piknikhez, nincs egyéb dolga, mint barátaival és egy pokróccal, esetleg egy kis közösbe bedobott enni- vagy innivalóval kilátogatni a József Nádor térre július 2-án 17:30 és 19 óra között.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik