Gazdaság

Az enyészeté lesz a CET?

Építészeti nívódíjat nyert, ám még mindig üresen áll a CET. A beruházó már felajánlotta, hogy megveszi a fővárostól. Az építői ma azért tüntettek, hogy végre átadják az épületet.

Az épület épségét veszélyeztető önkormányzati magatartás ellen tüntettek a CET-et (Central European Time) felépítő vállalkozások. Azt követelték, hogy több mint egy évvel az épület elkészülte után induljon el az épület átvétele. „Vessen véget a Főváros annak a szégyenteljes állapotnak, hogy mint valami szellemváros, üresen tátongjon továbbra is Budapest legújabb és egyik legkülönlegesebb, nemzetközi látványossággá váló épülete” – közölték az FN24-gyel.

Elég a CET szigonyozásából! Az építők megtették, amit vállaltak, megépítették a CET-et – mondta Kanász István, a CET vállalkozóinak megbízott felszólalója a demonstráción. „Ha a Fővárosi Önkormányzatnak van az épülettel kapcsolatos tényleges műszaki-, tartalmi kifogása, vagy észrevétele, akkor elvárható lenne, hogy azt a magyar építési jogszabályok és a megkötött szerződések szerint közöljék a beruházóval és a kivitelezővel” – tette hozzá. Olyan emberek demonstráltak, akik az első kapavágástól az utolsó simításig dolgoztak, hogy ez az épület megépüljön.

„Mi, a CET építői nem hagyjuk veszni a sokunk számára életünk legszebb építményeként számon tartott épületet, nem hagyjuk veszni legkülönlegesebb munkánkat és nem hagyjuk annyiban cégeink elbuktatását” – mondta Kanász István.

Egy petíciót adtak át az önkormányzat képviselőjének, melyben azt követelik, hogy a Fővárosi Önkormányzat vegye át a több, mint egy éve elkészült, és azóta üresen álló CET kulturális és kereskedelmi központot, és adja végre át azoknak, akiknek készült: a polgároknak. Emellett azt követelik, hogy az illetékesek vessenek véget a mondvacsinált jogi hercehurcának és az időhúzásnak, valamint tegyék lehetővé az építkezés vállalkozóinak kifizetését, akiknek semmi köze nincs a Fővárosi Önkormányzat által gerjesztett jogi vitákhoz. A vállalkozók ugyanis csak akkor juthatnak a pénzünkhöz, 830 millió forinthoz, ha átveszik az épületet. A követeléseik között szerepel az is, hogy adjk vissza a több mint 1,1 milliárd forintos bankgaranciájukat is.

Az épület acélszerkezetének kivitelezője, az IGN Zrt. közleményben jelezte a távirati irodának: nem akarja minősíteni a generálkivitelező és a fővárosi önkormányzat jogviszonyát, szükség szerint kizárólag jogi úton kívánja érvényesíteni az igényét, és elkerülnek minden demonstratív megmozdulást. Harajka Róbert vezérigazgató azt közölte: elkötelezettek amellett, hogy közvetlen szerződést kössenek a fővárosi önkormányzattal, segítsék az építkezés befejezését, a hibák kijavítását, a használatbavételi engedély megszerzését.

Romlik az állapota

Az épületben tavaly a szolgáltató kikapcsolta az áramot, így a fűtést biztosító – amúgy építészeti nívódíjat elnyerő – hőszivattyús fűtési rendszer sem működik. A talajvizet az erre kiépített szivattyúrendszer helyett aggregátorokkal kellett eltávolítani – közölték a CET-et felépítő vállalkozások. A bálna üvegtábláinak az illesztéseinél alkalmazott tömítőanyagok a hidegtől rideggé válnak és eresztenek, a beszivárgó víz a padló mellett a falakat, illetve a tartószerkezetet is károsíthatja.

A Porto Investment még decemberben javaslatot tett arra az önkormányzatnak, hogy piaci áron megvásárolná az épületet. Az FN24 megkérdezte a Főpolgármesteri Hivatalt, hogyan reagáltak az ajánlatra, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Arról is érdeklődtünk, hogy mi a véleményük a demonstrációról, milyen feltételek teljesülése esetén venné át a főváros az épületet, valamint körülbelül mikorra rendeződhet a CET ügye. A választ holnapra ígérték, az MTI-nek azonban nyilatkozott Bagdy Gábor, a projekt koordinálásáért felelős pénzügyi főpolgármester-helyettes. Szerinte értelmetlen, a közvéleményt és az alvállalkozókat megtévesztő, felelőtlen a demonstráció. Az alvállalkozói az építkezés beruházójától, a Portótól és a generálkivitelezőtől, a WHB Építő Kft.-től várják, hogy végre kifizesse őket, hiszen a munkákat ezek a cégek rendelték meg, ezért a vállalkozói díjakkal a társaságok tartoznak; a fővárosi önkormányzattal nincs semmilyen szerződésük – mondta a városvezető. A beruházó erre válaszul annyit közölt: kizárólag Budapest „jogellenes magatartása” miatt nem lehet kifizetni a kivitelezők végszámláját, mivel a főváros képviselői megtagadják a műszaki átadás-átvétel megkezdését. Hozzátették, hogy teljes mértékben egyetértenek a kivitelezőkkel, és támogatják további erőfeszítéseiket.

A 27 ezer négyzetméteres létesítmény kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. Tavaly tavasszal kezdődött meg a CET műszaki átadás-átvételi eljárása, amely végül nem fejeződött be. A felek egymást okolják ennek elmaradása miatt. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes korábban azt közölte, hogy az átvétel a beruházó a Porto Investment Hungary Kft. késedelme miatt nem történt meg. A cég viszont azt állította, az önkormányzat hátráltatja a létesítmény megnyitását, és felülvizsgálatot kért maga ellen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy tisztázza: nem ő felelős a csúszásért. A beruházó február végén azt mondta: Duna-parti komplexum „rendeltetésszerű használatra alkalmas” állapotban van, és ezt a szakhatóságok is megerősítették

Perek, feljelentések

A Porto Investment és a WHB együtt perelte be a fővárost a 4 millió eurós bankgarancia önkényes lehívása miatt. A főváros viszontkeresettel élt a birtokba adás elmaradása okán. A kereseteket a Fővárosi Bíróság decemberben elutasította. Eközben folytatódik a főváros által indított per is, amelyben a szolgáltatói szerződés egyoldalú felmondása miatt perlik a Portót, amely viszont a felmondás jogosságának megállapítását kéri – ismertette a helyzetet a Népszabadság. A kivitelező hajlana a peren kívüli egyezségre, de a főváros elzárkózott ettől.

A perek mellett több vizsgálat is folyik: a főváros és az elszámoltatási kormánybiztos is átnézte a szerződéseket. Az Állami Számvevőszék tavaly nyáron átvilágította a projektet, és a jogi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett.

A CET a tervek szerint a 21. század kulturális tere lenne, hasonló a londoni Covent Gardenhez. „Azt akarjuk, hogy a városlakók, a fogyasztók kreativitására is épülő közösségi élményhely legyen. Olyan legyen a CET, mint egy nagyváros forgalmas sétálóutcája, ahol egymást érik az éttermek, a kávéházak, az utcai mutatványosok, az élő szobrok, az utcazenészek. Ahol jelen van a köztéri művészet, és az utcaképhez tartoznak a galériák, a designboltok, és ezen a sétálóutcán még egy nagy koncertterem is található, ahová betérhetünk egy jó színházi estére vagy egy koncertre” – olvashatjuk a Kőrösi Orsolya, a CET kulturális igazgatója nyilatkozatában a CET blogján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik