Gazdaság

Az érdekvédők sem értik a bérkommandót

A vállalkozói szféra arra emlékeztet, hogy a versenyszférában nem az állam a munkaadó.

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a versenyszféra munkaadói 4-6 százalékkal emeljék az alacsony keresetűek bérét, senkinek a fizetése ne csökkenjen az új adórendszer miatt – erősítette meg Rogán Antal (Fidesz) több tévéműsorban is. A bér- és adómonitoring bizottság elnöke (a képen) a köztévében közölte: tisztában voltak azzal, hogy bérkorrekció kell, ezért fogalmaztak meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban egy ajánlott bérfejlesztést az alacsony jövedelmű munkavállalóknak. Nem akarnak mást, mint ennek betartását.

2012. január 1-től egyébként újabb adócsökkentést fog bevezetni a kormány. Ezt már a hírTV-ben mondta Rogán Antal, aki azt ígérte, törekedni fognak arra, hogy azok, akiknek az új adórendszerre való átállással kevesebb lett a fizetésük, kompenzációt kapjanak. Szerinte a januártól élő új adórendszer sikeres lehet, ha megszabadulnak “a múlt néhány következményétől”, így a szuperbruttótól. Ez körülbelül négyszázalékos adókulcsot jelent a rendszeren belül, aminek eltűnése minden egyes munkavállalóhoz el fog jutni – mondta. Ahol nem történt meg az új adórendszer bevezetése utáni bérrendezés, ott arra fognak törekedni, hogy visszamenőleg is megkapják a munkavállalók a pénzüket – mondta Rogán Antal, aki abban bízik, hogy ez áprilisig–májusig megtörténhet.

Bér- és adómonitoring bizottságot létrehozását élesen bírálta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Olyanok írhatták a kormányfő beszédének e részét, akik nem ismerik a magyar bérrendszer, béralku folyamatait –- mondta a Népszabadságnak Dávid Ferenc főtitkár. A szövetség nem is érti, milyen jogi alapon akarja a miniszterelnök betartatni az OÉT béremelésre tett ajánlását, mivel az, nem kötelező. A megállapodásban ráadásul az is szerepel, hogy a bérek kialakításakor figyelembe kell venni az adott cég versenyképességi, jövedelmi helyzetét, a foglalkoztatás biztonságát is.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke “átgondolatlan, buta javaslatnak” minősítette az elgondolást. Véleménye szerint a kormány beismerte, hogy a 16 százalékos szja-kulcs igazságtalan és aránytalan. “Annak a kijelentésnek pedig, hogy ezzel az adórendszerrel mindenki jól jár és egymillió munkahely fog létrejönni, szakmai tartalma sosem volt, legfeljebb politikai” – mondta a szakszervezeti vezető.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tervben a kompenzáció és az újabb adócsökkentés (hírTV)
Rogán a nyomásgyakorlásról: Vannak ötleteink… (Népszabadság)
Indul a bérkommandó (Népszava)
Tiltakoznak a vállalkozók a bérellenőrzés miatt (MTV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik