Gazdaság

Borsik: siker az országos bérmegállapodás

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke sikernek tekinti a bérek 4-6 százalékos ajánlott emeléséről szóló bérmegállapodást.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodás nyomán ugyanis nem csökken jelentős mértékben az átlagkeresetek nettó mértéke – közölte keddi, Egerben megtartott sajtótájékoztatóján Borsik János, azt követően, hogy találkozott az ASZSZ helyi ágazati vezetőivel.

Sikernek nevezte azt is, hogy megállapodás született arról: a jelenlegi 89 500 forintról 94 000 forintra nő a szakmunkás minimálbér. Annál is inkább, mert ennek az intézménynek a megszüntetésére minden évben kísérletet tesznek a munkáltatók – tette hozzá.

Szólt arról, hogy a kormány álláspontjával ellentétben igazságtalannak és aránytalannak tartják a 16 százalékos egykulcsos, a minimálbérre is kiterjedő személyi jövedelemadót, mert a rendszer a munkavállalók 88 százaléka számára jelent hátrányt. Éppen ezt kívánták csökkenteni a bérek 4-6 százalékos emeléséről szóló ajánlással – jegyezte meg.

A megállapodásnak köszönhetően például a bruttó átlagbérrel közel megegyező 212 ezer forintos jövedelem, a középértéknek számító ötszázalékos emelés esetén havonta nettóban mindössze 772 forinttal csökken. Ez az érték az alku híján mínusz 3919 forint lett volna – hangsúlyozta Borsik János.

Hozzáfűzte, hogy véleményük szerint az igazságos és arányos, a Nyugat-Európában megszokott, progresszív, két-három kulcsos személyi jövedelemadó volna. Annál is inkább, mert a munkáltatók többsége számára a nettő bérnövekedés nem kompenzálja a 2011-re prognosztizált 3,5 százalékos inflációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik