Gazdaság

Schmitt Járai fölé helyezte Simort

Járai Zsigmondot nevezi ki az államfő a Költségvetési Tanács élére.

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezi ki ma 10 órakor a Költségvetési Tanács (KT) hiányzó, harmadik tagjának. Járai jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, korábban az első Orbán-kormány pénzügyminisztere is volt.

Az Országgyűlés december 13-án fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal.

Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács tagja a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint egy, “a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül”. Ő vezeti a tanácsot. A törvény szerint a KT véleményt mondhat a költségvetés tervezetéről, ha azzal nem ért egyet, a kormány azt újra megtárgyalja, és a tervezetet ismét megküldi a tanácsnak.

Kopits György, a Költségvetési Tanács korábbi elnöke február 8-i hatállyal mondott le tisztségéről. Ezt azzal indokolta, hogy a személyével szembeni bizalom nyilvánvalóan megszűnt, a december 31-e előtti Költségvetési Tanács és a január elsejétől működő új testület között semmilyen szempontból nincs tartalmi jogfolytonosság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik