Belföld

Árnyék Költségvetési Tanácsot akar az LMP és az MSZP

A két ellenzéki párt várja az összes "felelős gazdálkodás irányába elkötelezett" párt, közgazdász és állampolgár csatlakozását a kezdeményezéshez.

Az LMP és az MSZP kezdeményezi egy árnyék Költségvetési Tanács létrehozását – jelentette be az LMP-s Scheiring Gábor, a szocialista Tukacs Istvánnal közös parlamenti sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a testület funkciója sok esetben hasonló lenne a jelenlegi Költségvetési Tanácséhoz, ellenőrizné a módosító indítványokat és figyelné, hogy hosszú távon mennyire fenntartható a gazdasági intézkedésekből kirajzolódó pálya.

Tukacs István hangsúlyozta, szükséges, hogy a testület független legyen. Kifogásolhatónak nevezte azt a kezdeményezést, hogy a kormánypártok egy új személyi összetétellel működő Költségvetési Tanácsot hoznak létre. Szavai szerint ennek két tagját “gyakorlatilag a kormány” nevezné ki, ezért kételkednek annak függetlenségében.

Scheiring Gábor úgy fogalmazott, hogy “a parlament egyik legcinikusabb színjátéka keretében a kormánytöbbség kivégezte a Költségvetési Tanács intézményét”. Hozzátette, volt rá indok, mert a testület számtalan alkalommal emlékeztetett arra, hogy milyen “felelőtlen” az összeállított büdzsé. Hangsúlyozta, hogy a két párt közös meggyőződése szerint továbbra is szükség van az olyan típusú intézményekre, amelyek megalapozott véleményt tudnak képviselni a kormánnyal szemben, és adott esetben ezekre kemény kritikát is építenek.

Tukacs István felhívta a figyelmet, hogy a Moody’s után a Fitch Ratings is leminősítette Magyarországot. Kijelentette, hogy ezt az ország meg fogja fizetni az állampapírok kockázatán. Véleménye szerint ezért is szükség van arra a tanácsra, amelyik biztonságossá teszi a büdzsé tervezését, és véleménye szerint a két párt meg fogja találni azt a formát, hogy olyan független közgazdászokat és elemzőket hívjon, akik hajlandóak és képesek olyan munkát végezni, mint a Költségvetési Tanács.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik