Gazdaság

Ismét leminősítették az országot, gyengül a forint

Leminősítette, de továbbra is a befektetésre ajánlott alapsávban tartja Magyarország adósosztályzatait a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű magyar szuverén devizaadósság besorolását egy fokozattal, a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, “BBB mínusz” szintre rontotta az eddigi “BBB”-ről.

A hosszú lejárati idejű állami forintadósság osztályzata szintén egy fokozattal, “BBB plusz”-ról “BBB”-re romlik. Az új hosszú távú osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő véleménye szerint “érdemben romlott” Magyarország középtávú költségvetési pozíciója, és a kormány által kidolgozott költségvetési tervek “rossz irányúak” a további államháztartási konszolidáció szempontjából.

A Fitch Ratings csütörtöki lépése után a magyar államadós-osztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – a befektetésre ajánlott “BBB/Baa” osztályzati sáv alsó szélén tartja nyilván, egyaránt negatív kilátással.

Ha bármelyikük innen tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív – a piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – osztályzati sávba.

A forint jelentősen gyengült a magyar adósbesorolás rontásának hírére. Az eurót 277,70 forint körül jegyezték 275,70 forint után, a dollárt 212,10 forinton 210,50 forint után, a svájci frankot 221,60 forinton 220,10 forint után, száz japán jent pedig 255,60 forinton 254,00 forint után.

A Moody’s Investors Service egyszerre két fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását december elején.

AJÁNLOTT LINKEK:

A nyugdíj-vita az oka a leminősítésnek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik