Gazdaság

Elemzők: a magyar adósság nem “bóvli”

"Nehezen lenne igazolható", ha a hitleminősítők "bóvli", vagyis befektetésre már nem ajánlott osztályzati szintre sorolnák vissza a magyar adósságot - vélekedtek londoni elemzők.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság a feltörekvő térség jövő évi kilátásairól Londonban csütörtökön kiadott előrejelzésében Magyarországról azt írta: ha a magyar adósbesorolásokat a hitelminősítők a befektetésre ajánlott sáv alá rontanák, az “durva” lépés lenne, amelyet “nehezen lehetne igazolni”.

Magyarország költségvetési pozíciója ugyanis még mindig “jelentősen jobb” más EU-tagállamokénál, és az adósságállomány megújítása sem tűnik nagy problémának.

A minap egy másik nagy citybeli ház, a Morgan Stanley bankcsoport felzárkózó piaci elemzői is szinte azonos véleményt fogalmaztak meg, mondván: Magyarország “nem érdemelné meg”, hogy a hitelminősítők a “bóvli” kategóriába sorolják vissza, sőt a Moody’s Investors Service múlt héten bejelentett, egyszerre kétfokozatú magyar osztályzatrontásának mértéke is “túlzás” volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik