Üzleti tippek

Kiderült: nagyot nyer az állam a KATA módosításával

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Érdekes részletre bukkant a portfolio.hu a jegybank szeptember végén megjelentetett inflációs jelentésében, a költségvetési folyamatokat elemző résznél. Ebben ugyanis az MNB közgazdászai bemutatják a KATA-módosítás lehetséges következményeit.

A jegybank szakértői a 2022-es költségvetési egyenleg várható alakulását is részletesen elemzik, és ezen belül arra is kitérnek, hogy a KATA-szabályok módosítása milyen következményekkel jár az államháztartás egyensúlyára – olvasható a portálon.

Az MNB elemzői a jelentésben emlékeztetnek arra, hogy “a KATA módosítása korlátozta az egyszerűsített adónem választására jogosultak köré és azzal számolnak, hogy ez az intézkedés mintegy 150-200 milliárd forint többletbevételt eredményezhet a költségvetés számára”.

Összességében tehát az érintettek egy jelentős része több adót fizet majd a költségvetésbe, vagyis tulajdonképpen

a gyakorlatban egy adóemelés valósul meg.

“A mintegy 450 ezer kisadózóból várhatóan 100-150 ezer fő folytathatja tevékenységét a KATA új rendszerében, ami önmagában nagyságrendileg 150 milliárd forint kiesést jelenthet. Ezzel szemben más adónemekből, elsősorban személyi jövedelemadóból és járulékokból 300 milliárd forintot meghaladó összegű bevétel is származhat, amit ellensúlyozhat a jellemzően mellékállású vállalkozói tevékenység feladása” – részletezik a hatásokat a jegybank szakemberei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik