Üzleti tippek

NAV: nem jár vissza 200 ezer forint az átalányadóra áttérő nyugdíjas katásoknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az adóhatóság jogértelmezése az, hogy nem választható januárig visszamenőleg a katázás. Az adószakértő továbbra is úgy tartja, hogy ez tévedés.

Mint írtuk, Ruszin Zsolt adószakértőnek az az álláspontja, hogy a nyugdíjas katás egyéni vállalkozó januárig visszamenőleg áttérhet átalányadózásra, és visszakaphatja a január és augusztus között általa befizetett 200 ezer forint katát. Azért nyolc hónapra kaphatja vissza a havi 25 ezer forintos adót, mert szeptembertől már nem lehet nyugdíjasként katázni. Az adószakértő kalkulációja alapján a 2 millió forint alatti bevétellel rendelkező nyugdíjasok járhatnak a legjobban, mert (az általános) 40 százalékos költségátalány mellett 2 millió forintig adómentes az árbevétel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) honlapján ad tájékoztatást a kérdésben a katás GYIK-es (gyakran ismételt kérdések) tájékoztatóban. A GYIK 10. pontjában a NAV így fogalmazta meg a kérdést: „Jelenleg katás egyéni vállalkozó vagyok. Nem választhatom az új katát, mert nyugdíjas vagyok, ezért az átalányadózásra szeretnék áttérni. Visszakapom a január óta megfizetett havi 25 ezer forint katát, ha átalányadózó leszek?”

A válasz pedig így hangzik: „Az új kataalanyiság választására nem jogosult vagy azt nem választó, a katáról az átalányadózásra áttérő egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-jétől alkalmazhatja az átalányadózás szabályait. Ha a katás egyéni vállalkozó bejelenti a NAV-hoz, hogy áttér az átalányadózásra, akkor

a kataalanyisága 2022. augusztus 31-én szűnik meg. Emiatt nem választhatja 2022. január 1-jétől az átalányadózást, mert ugyanarra az időszakra kétféle adózási módszer nem alkalmazható. Így a január óta havonta megfizetett 25 ezer forint kata sem jár vissza.

A NAV válaszának első mondatában (amikor azt írja, hogy szeptember elsejétől alkalmazható az átalányadózás) alátámasztásul hivatkozik a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022-es törvény 15. § (2) bekezdésére.

Mint előző cikkünkben is írtuk, a vonatkozó szakasz arról ír, hogy a 2022-es adóévre jelenthető be az átalányadózás, 2022. október 31-ig. Az adóév pedig fő szabály szerint naptári évet jelent, vagyis január 1-től december 31-ig tart. Mivel ebben a szakaszban adóévet ír a jogszabály, éppen azért az adószakértő változatlanul fenntartja álláspontját, hogy januárig visszamenőleg választható az átalányadózás.

Az adóhatóság téved. Kizárólag adóévre választható az átalányadózás

– jelentette ki újabb megkeresésünkre Ruszin Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik