Gazdaság

A NAV egyszerűsített havi bevallást kínál a katáról váltó új átalányadózóknak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsített havi adó- és járulékbevallási megoldást kínál az átalányadózó egyéni vállalkozóknak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), de már a teljes 2258-as bevallás is elérhető a NAV online nyomtatványitöltőjében – írják közleméyükben.

Mint kiderült, egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyújthat be, aki

  • a katából kikerülve az átalányadózást választotta, és
  • a bevallási időszakban nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és
  • az adott hónapra még nem nyújtott be 2258-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján az „Átalányadózó egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva érhető el az új felület, ami a NAV rendelkezésére álló adatokkal automatikusan előkészíti a bevallási tervezetet. A NAV közlése alapján az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás, sőt, internetes bankkártyás fizetéssel rendezhető is az adó- és a járulék.

Aki az egyszerűsített bevallás feltételeinek nem felel meg, annak a teljes 2258-as bevallást kell benyújtania, amit mostantól – újdonságként – szintén megtehet egyszerűen, online az ONYA-ban.

További részleteket az egyszerűsített átalányadózási bevallással kapcsolatban a NAV honlapján talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik