Üzleti tippek

Európa legokosabb szuperszámítógépét építi az OTP

Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Európa leggyorsabb szuperszámítógépének megalkotása érdekében együttműködési megállapodást kötött az OTP Csoport a SambaNova Systems-szel. A partnercég élen jár a mesterséges intelligenciával (MI) működő alkalmazások futtatásához szükséges legfejlettebb szoftverek és hardverek megalkotásában.

Az együttműködés célja, hogy a legrövidebb idő alatt létrejöjjön az a szuperszámítógép, amely a mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat.

A több évre szóló partnerségi megállapodás értelmében üzembe helyezik a SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT megoldását, és egyedülálló magyar nyelvi modul jön létre. Ezt követik majd azon országok egyedi nyelvei, ahol a bankcsoport jelen van.

A fejlesztés nyomán az OTP működésének számos területén jelentős változások indulhatnak el, az ügyfélszolgálattól kezdve a háttérfeladatokat ellátó back office-ig – ismertetik az MTI által idézett közleményben.

A bank a megoldás hatására képes lesz nagy mennyiségű szöveges információ gyors feldolgozására, ezzel rövidülnek a munkafolyamatok, a monoton, ismétlődő feladatokat a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben.

A megoldás az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével elérhetővé válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is.

A hitelintézet számára az együttműködés nélkül hosszú évekbe és jelentős emberi erőforrás felhasználásba került volna házon belül megalkotni ezt a fejlesztést, míg a SambaNova segítségével az indulás csak napok vagy hetek kérdése – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik