Róka László / MTVA
Gazdaság

Soha nem látott összegű profit a bankoknál

Még soha nem volt olyan magas (405 milliárd forint) a hitelintézeti szektor első hathavi konszolidált nyeresége, mint idén, írja a Portfolio.hu.

A profit több mint a felét most is az OTP-csoport (külföldi leányvállalataival együtt) szállította. Az OTP-csoport Magyarországon működő része is 100 milliárd foirnt feletti nyereséget termelt, 30 milliárd forint feletti eredménye volt az MKB-nek, a K&H-nak, valamint az Erstének is.

Jelentősen nőttek a bevételek. Ennek okai:

  • „különösen a lakossági hitelállomány, azon belül is a lakáshitelezés dinamikusan emelkedik, köszönhetően a járvány miatt elhalasztott lakáskeresletnek és az új családtámogatási intézkedéseknek, ez elsősorban a kamatbevételekre, másodsorban a díj- és jutalékbevételekre jótékonyan hat”
  • a törlesztési moratórium miatt ténylegesen be nem folyó kamatokat is elszámolhatják a bankok, és bár ezekre kamatos kamatot nem számíthatnak fel, a moratórium elnyújtja a tőketörlesztést (lassabban csökken a tőketartozás), ami automatikusan nagyobb erre eső nominális kamatbevételt jelent a bankoknak a moratórium nélküli állapothoz képest – írja a portál.
  • „a járványnak, a hitelprogramoknak és az inflációnak köszönhetően nominálisan emelkednek a megtakarítások, és ez az utóbbi félévben a tavalyinál erősebben csapódott le a vagyonkezelési és tőzsdei termékekben, növelve a bankok díj- és jutalékbevételeit”
  • A jegybanki kamatemelés miatt a bankok kamatmarzsa (a hiteltermékeik kamatát gyorsan emelik, a betéteknél alig vagy késve) nő
  • És a járvány enyhültével nő a lakossági fogyasztás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!