Üzleti tippek

Cégalapítási lázat hozott a járvány

Getty Images
Getty Images
Több mint két százalékkal több vállalkozás működött Magyarországon az idei első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Alig akadt olyan ipari ágazat, ahol ne bővült volna a vállalkozások száma, de az összes megyében is emelkedett ez az érték – derül ki a Dun & Bradstreet adataiból.

Nőtt a cégek száma 2021 első negyedévében: az időszak végén működő 495.549 vállalkozás 2,2 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Több mint negyedével több új céget alapítottak, csaknem felével (48,2 százalék) csökkent a megszűnő társaságok, 6,4 százalékkal a felszámolások, 22 százalékkal a végelszámolások és 89 százalékkal a kényszertörlések száma – derül ki a március végi adatokból.

Az iparágakat tekintve összesen nyolc területen mértek csökkenést: textilipar; fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása; gumitermék gyártása; számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása; oktatás; művészet, szórakoztatás, szabadidő; valamint szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és papíripar.

A legnagyobb, 8,8 százalékos növekedést az építőiparban regisztrálták, az ágazatban ezzel 4470-nel több – összesen 55.220 vállalkozás – működött, mint a tavalyi első negyedévben.

Az arányaiban legnagyobb, 2,85 százalékos esés a papíriparban volt megfigyelhető, ahol 95-tel csökkent a cégek száma, de számszerűleg vizsgálva az oktatási ágazatban volt a legnagyobb a csökkenés, ahol 177-tel kevesebb társaság működött a vizsgált időszak végén (ez 1,85 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve).

Kapcsolódó
A járvány mellett az ingadozó forintárfolyam is sújtja a kkv-kat
A vírushelyzet negatív hatása lassan enyhülni látszik a hazai kkv-k körében.

A cégalapítási kedv is nyolc ágazatban csökkent: a legnagyobb arányban (55,6 százalékkal) a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területen esett vissza az új alapítások száma. Ugyanakkor három ágazatban is három számjegyű volt a növekedés aránya:

  • az egyéb feldolgozóipari tevékenység területén 210 százalékkal,
  • a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 200 százalékkal,
  • a pénzügyi, biztosítási tevékenység területén pedig 155,7 százalékkal több új társaság jött létre március végéig a tavalyi hasonló időszakoz képest.

A céginformációs szolgáltató szerint az arányaiban hatalmasnak tűnő növekedés azonban csalóka. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén már néggyel több újonnan alapított vállalkozás is elég volt a kiemelkedő értékhez, míg az egyéb feldolgozóipari tevékenységnél ez 21-gyel, a pénzügyi, biztosítási tevékenységnél pedig 246-tal több új alapítást jelentett.

Darabszámra a legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre idén március végéig: 2139. Ez 37,3 százalékkal több, mint tavaly.

A legtöbb cég a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg (785), a felszámolások száma az építőiparban (292) volt a legmagasabb. A legtöbb végelszámolás (865) és kényszertörlés (59) szintén a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban volt, de mindkét érték jelentős csökkenést mutat tavalyoz képest.

Továbbra is külön kategória Budapest és környéke

A fővárosban működött az összes hazai cég 39, Pest megyében pedig 16 százaléka, szám szerint 191.631, illetve 78.200. A budapesti vállalkozások száma 1,8 százalékkal, a Pest megyeieké pedig 2,9 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

A cégalapítási kedv is a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 3644 új vállalkozást hoztak létre, a sereghajtó ebben is Nógrád megye volt 96-tal.

A megyék közül is mindegyikben több társaság működött az év első három hónapjában, mint a tavalyi hasonló időszakban. Arányaiban a legnagyobb 3,8 százalékos változást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a Dun & Bradstreet. A megyéket a főváros és Pest megyétől külön vizsgálva Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb működő vállalkozás (19 111), a legkevesebb pedig Nógrádban (4422).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik