Getty Images
Üzleti tippek

Ketyeg az óra a családi vállalkozásoknál

A cégvezetők háromnegyede bízik abban, hogy gyermekük fogja átvenni a vállalkozás irányítását. Több mint 40 százalékuknál már zajlik az utódlás folyamata, de csak 25%-uk biztos abban, hogy pontosan ki lesz az utódja – összegezte kkv-felmérésében a Budapest Bank.

A hazai gazdaságon belül jelentős súlya van a családi vállalkozásoknak, ugyanakkor a vállalkozástípust nehéz pontosan definiálni, mert többféle módszertan is létezik. A kutatásban a vállalatvezetőkre bízták a döntést, és a válaszadók 60%-a nyilatkozott úgy, hogy ebbe a körbe tartoznak.

A generációváltás kérdése kevésbé érinti a sok tulajdonossal rendelkező multinacionális- vagy nagyvállalatokat, igazi kihívást az egy kézben összpontosuló, önálló cégeknél okoz, amelyek jellemzően a kis-, és középvállalati szektorba sorolhatók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium adatai szerint a családi vállalkozások 39 százaléka van generációváltó korban, 30%-uk pedig a következő 10 évben szembesül ezzel a helyzettel.

A kutatásban kiemelték, hogy a cégvezetők ennek ellenére sem tartják aktuálisnak a staféta átadását, 84%-uknál nem merült még fel komolyan a vezetőváltás gondolata. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a következő vezetői generáció bevonása ne történt volna már meg, mert a vállalkozások több mint 40%-ában tart egy ideje a folyamat.

A legtöbb cégvezető 66 éves korában adná át a kormányt, mégis nehéz helyzetben vannak: az irányítás rengeteg idejüket veszi el, döntő többségük szerint nem marad erőforrásuk a tudatos betanítással és az átadással foglalkozni. Nem véletlenül: a vezetők majdnem 2 évet szánnának arra, hogy utódjuk biztonsággal vehesse át az irányítást. A legtöbben jogi- és adótanácsadást vennének igénybe a folyamat során, de az ismerősökre és személyes segítségre is szívesen támaszkodnak.

Az eladást sokan elvetik

A válaszadók nagy többségben hisznek abban, hogy gyermekük átveszi majd az irányítást, mert 85%-uk hallani sem akar az értékesítés lehetőségéről. Ennek ellenére sokuk kíváncsi a cég értékére, legtöbbjük konkrét számításokkal is rendelkezik, hogy mennyit is érhet valójában. Nem mindegyikük ennyire tudatos, azonban szívesen támaszkodnak tapasztalataikra és piacismeretükre.

  • 74%-uk úgy véli, adatok nélkül is helyesen meg tudja becsülni az összeget.
  • Harmaduk szerint nem is lenne nehéz vevőt találni a cégre, bár 20%-uk szerint nem adna annyit a vállalkozásért, mint amennyit valójában ér.
  • Igaz, hogy nem kívánják értékesíteni a vállalkozást, de 74%-uk úgy gondolja, hogy ha valaha sor kerülne rá, akkor érdemes lehet bankot bevonni a folyamat valamely részében.

Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője szerint a családi vállalkozások életében kiemelt figyelmet kap a cég értékének folyamatos növelése. A legtöbb vállalatvezető a több innovációban és a hatékonyabb munkavégzésben látja a versenyképességének erősítését.

Ajánlott videó