Üzleti tippek

Melyek jelenleg a legkockázatosabb szektorok?

Getty Images
Getty Images
Magyarországon idén az építőipar mellett a szolgáltató szektorban és a kiskereskedelemben érintett cégek számítanak a legrizikósabbnak a felszámolási eljárások alapján.

A Coface elemzése szerint szintén kockázatos szektor a ruhaipar, ebben az ágazatban egyetlen év alatt csaknem duplájára nőtt a felszámolási eljárások száma. A hitelbiztosító szakértői ugyanakkor úgy látják, hogy a magyar mezőgazdaság javított a korábbi eredményein, ebben a szektorban ugyanis csökkent az eljárások száma.

A Magyarország számára fontos kereskedelmi partnernek számító euróövezetben a tavalyi adatok szerint nem romlott a helyzet. Ez az eredmény ugyanakkor csak első látásra tűnik kedvezőnek, mivel még nem látható teljes egészében a járvány tényleges hatása. Bizonyos jelek nagyszámú „rejtett fizetésképtelenségre” utalnak – tették hozzá.

Kapcsolódó
Egyre több szolgáltató cégnek okoznak gondot a kifizetések
Az MKIK GVI felmérése szerint legkevésbé a kereskedelmi vállalkozások szembesülnek fizetési problémával.

Németországban a fizetésképtelenségi eljárások száma 15 százalékkal csökkent 2020-ban, pedig a járvány miatt korábban a 9 százalékos növekedés is elképzelhető lett volna. Mindez elsősorban az ezekre az eljárásokra bevezetett ideiglenes moratóriumnak volt köszönhető.

Franciaországban a koronaválság ellenére a fizetésképtelenségek száma eddig minden szektorban csökkent, beleértve azokat is, amelyek több hónapra leállni kényszerültek – részletezték a Coface szakértői.

A MTI által közölt elemzés azt valószínűsíti, hogy a pandémiához köthető korlátozások enyhítésével párhuzamosan növekedni fog az eljárások száma az európai piacon. Az, hogy a szigorítások kivezetésére mikor kerül sor az egyes országokban, az oltási programok hatékonyságától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik