Üzleti tippek

Egyre többen igénylik az ingyenes munkaügyi jogsegélyt

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Tavaly január óta mintegy 100 ezren éltek az ingyenes Jogpont adta munkaügyi tanácsadás lehetőségével, ami érdemben segíti a jogszerű foglalkoztatást Magyarországon – mondta Bodó Sándor. Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a jogpontok hálózata havi csaknem 10 ezer megkeresést kap, az utóbbi időszakban egyre többeknek segít.

A projekt révén olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat jön létre, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták rendezésében és megelőzésében is közreműködik.

Az ügyfelek az eddigi jogesetek 60 százalékában munkajogi, 20 százalékában társadalombiztosítási, 15 százalékában vállalkozási és cégjogi kérdéssel, 5 százalékában adójoggal kapcsolatban fordultak a Jogpontokhoz.

A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott vagy tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek által működtetett jogsegélyszolgálattól.

Ezzel a lehetőséggel a leggyakrabban a 30-40 év közöttiek élnek, a középfokú végzettséggel rendelkezők a legaktívabbak. A legtöbbször a munkaviszony megszűnésével, létesítésével, társadalombiztosítási jogosultsággal vagy munkaszerződéssel kapcsolatos szabályokkal, kötelezettségekkel összefüggő esetekben fordulnak a hálózathoz.

Idén márciusig összesen 63 vitarendezési kérelmet nyújtottak be, ezek fele szakszervezettől vagy szakszervezeti szövetségtől, 43 százaléka munkáltatótól vagy munkáltatói érdekképviselettől érkezett. 57 esetben tanácsadást igényeltek a kérelmezők, etikai bizottság bevonására eddig nem volt szükség –  összegezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik