Üzleti tippek

Már több tízezren kérték az ingyenes munkajogi segítséget

A tavaly májusi indulás óta több mint 50 ezren vették igénybe az ITM által finanszírozott JOGpontokban elérhető ingyenes tanácsadást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte: a program révén egy országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat is létrejön, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták megelőzésében és rendezésében segít.

pékség - üzem
Bércsökkentésre kényszerülhet a kkv-k egy része
Erősen visszaesett a fizetésemelésben gondolkodó kis- és középvállalkozások aránya.

A program részeként országszerte 138 JOGpontot hoztak létre a konvergencia régiókban. A jogsegélyszolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek működtetik.

A JOGpontokon személyre szabott tanácsadás vehető igénybe munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, adójogi területeken felmerülő konkrét esetek megoldására, a szükséges iratok igénylésére, valamint azok kitöltésére – összegezte Bodó Sándor.

A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott és tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek az ügyfelek.Az érdeklődök kétharmada személyesen kereste fel az irodákat, a többiek jellemzően telefonon kérnek segítséget.

A jogesetek csaknem kétharmada munkajogi, mintegy ötöde társadalombiztosítási problémákkal kapcsolatos.

Vitarendezés okán 2020 szeptemberéig összesen 41 kérelmet nyújtottak be, tízből hat esetben szakszervezetek, érdekképviseleti szövetségek. A kérelmezők döntő részben tanácsadásra tartottak igényt.

A 2021 végéig tartó projekttel kapcsolatos további információk a JOGpontok hivatalos weboldalán találhatók.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik