Üzleti tippek

A munkaügyi trükközésekre utazik a hatóság

Dreamstime
Dreamstime
2021-ben három alkalommal is országos akcióellenőrzést vagy célvizsgálatot tartanak a jogkövető foglalkoztatás ellenőrzése terén, illetve az építőipari, a személy- és vagyonvédelmi és a takarítási tevékenységet végző cégeknél.

A munkaügyi hatóság kiemelt célja, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaival minél hatékonyabban mozdítsa előre a gazdaság további fehérítését a munkaerőpiac területén – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A vizsgálatokat a legsúlyosabb jogsértések feltárására összpontosítják. Az ellenőrzési célpontok kiválasztásánál figyelembe veszik a megelőző időszakban feltárt munkaügyi hiányosságokat, valamint az ágazati és területi sajátosságokat is.

Az előző évek tapasztalatai alapján az építőipar felel a legtöbb munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért, a legfertőzöttebb szektor a feketefoglalkoztatás szempontjából.

Éppen ezért végzi el a munkaügyi hatóság az ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát 2021 tavaszán. Nyár elején pedig elsősorban a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét vizsgáló akcióellenőrzés várható, különös tekintettel a harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatására.

2021 őszén a tervek szerint a személy- és vagyonvédelmi, takarítási tevékenységet végző cégeket vizsgálják.

A személy- és vagyonvédelmi munkáltatók a bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett gyakran a munkaidővel, nyilvántartási kötelezettséggel, munkabérrel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket sem tartják be. A takarítással foglalkozó vállalkozások esetében pedig évek óta nem történt hasonló jellegű célzott vizsgálat. Ez a területre jellemző kiemelt jogsértések, elsősorban a bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt is időszerű.

Kapcsolódó
A visszaeső jogsértő cégeknél durván megemelkedhet a munkaügyi bírság
Az év elejétől új szabályok léptek életbe a bírság kiszabásánál.

„A jogviszonyok rendezettsége hozzájárul a foglalkoztatottak számának növeléséhez, a tisztességes munkáltatók indokolatlan versenyhátrányának csökkentéséhez, a közterhek igazságos és egyenlőbb megosztásához. A munkavállalók érdeke, hogy a tényleges munkaidejüknek megfelelő bejelentett jogviszonnyal rendelkezzenek, hiszen egyéb ellátásaik időtartama és összege is ezen múlhat” – emelte ki Bodó Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik