Üzleti tippek

Már 150 millió online számla érkezett a NAV-hoz

Az online rendszer indulása óta csaknem két és fél év telt el, és az utóbbi fél évben pörgött fel igazán az elektronikus számlázás.

Míg 2019 novemberében 2,3 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, addig idén novemberben ez a szám már csaknem 20 millióra emelkedett – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A növekedés oka pedig az, hogy idén július 1-től kapcsolt újabb fokozatba az online számlarendszer, azóta ugyanis minden, vállalkozások közötti számláról, még a 100 ezer forint alatti áfatartalmúakról is adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – részletezte Izer Norbert.

Az online számlarendszer jubileumi, 150 milliomodik számláját gyerekjátékokról állították ki. A számlán a többi között kalózhajós kirakók, kislány hajdíszek és többféle kisautó is szerepelt.

Kapcsolódó
Jóval olcsóbb lehet jövőre a számlázás, ígéri a minisztérium
Számlánként akár 700 forintot is spórolhatnak a vállalkozások.

Az e-szja után most a vállalkozók adózási feladatai válnak könnyebbé azzal, hogy az online számlarendszer adatait felhasználva 2021 nyarától mintegy félmillió vállalkozásnak ajánlja ki a NAV az áfabevallási tervezetét – idézte az MTI az államtitkárt.

Egyben az online számlarendszer nemcsak a gazdaság fehérítését segíti, használatával több, fontos digitális szolgáltatás is elérhetővé válik. Így például 2021-től könnyedén át lehet térni az elektronikus számlázásra. Gyakorlatilag egyetlen kattintás az online számlarendszerben, és a beküldött adatok elektronikus számlaként is funkcionálhatnak. A papírszámláról áttérők ezzel a kattintással számlánként hétszáz forintot spórolhatnak – jegyezte meg Izer Norbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik