Üzleti tippek

Így profitálhatnak a magyar cégek a mesterséges intelligenciából

A Mesterséges Intelligencia Stratégia egyik kiemelt célja, hogy a hazai kkv-k termelékenysége 2030-ig mintegy 26%-kal nőjön az MI technológiáknak köszönhetően.

Az alkalmazások használatának széles körű ösztönzése érdekében megalakul az MI Innovációs Központ. Az intézmény fő feladata a technológiai, képzési, kutatási és infrastrukturális piacterek kiépítésében való segítségnyújtás lesz, a Nemzeti MI Lab pedig a kutatói munkában kap szerepet – írta közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az innovációs központ célja, hogy megismertesse a kkv-kat a különböző technológiákkal, illetve segítse a megfelelő beszállítók beazonosítását. Ennek érdekében konzultációs célból trénereket is biztosítanak az érdeklődők számára.

Új hálózati modell hódít a vállalati informatikában
Az algoritmusok a hálózat optimalizálásában és menedzselésében is előrelépést hozhatnak.

Emellett elengedhetetlen az új megoldásokhoz szükséges források biztosítása, amit egy vállalati kísérletezési támogatási alap segíthet, hogy a kkv-knak lehetőségük legyen az új típusú hatékonyságnövelő lehetőségek kockázatmentes tesztelésére.

Amennyiben egy cégnél speciális, kutatói munka bevonását feltételező MI technológiai igény merül fel, a SZTAKI vezetésével felálló Nemzeti MI Lab-hez lehet majd fordulni. A szervezet feladata a vonatkozó alapkutatások folytatása mellett az alkalmazott kutatások bővítése lesz, így a kutatói szféra sokkal inkább a piaci elvárásokhoz igazodhat – tette hozzá az ITM.

Az MI Lab üzleti programok és befektetési alapok fejlesztésével, valamint startup-inkubációval támogatja a potenciálisan versenyképes vállalatok létrejöttét. A szervezet fókuszában a gépi érzékelés, a gépi tanuláson alapuló intelligens gyártás, a nyelvtechnológia, valamint a megbízható MI- és anonimizációs technológiák fejlesztése áll.

Mesterséges intelligencia: veszély vagy lehetőség a cégeknek?
Nemcsak a technológiai fejlesztésekre, hanem a képzésekre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Az intézményre nemzetközi viszonylatban is fontos szerep hárul azzal, hogy határokon átnyúló projektekben való együttműködéseket valósítson meg, valamint nemzetközi, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontokat vonzzon Magyarországra.

A minisztérium hozzátette: a stratégia célkitűzései, a komplex, több ágazatot átfogó, az állampolgárokra is közvetlen hatással bíró (ún. transzformatív) programok is növelik a digitálisan fejlett vagy fejlődni kívánó vállalkozások körét, és támogatják a már bevont cégeket az új megoldások bevezetésében.

Kiemelt fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik