Üzleti tippek

Új hálózati modell hódít a vállalati informatikában

A nagy területű technológiák közül az utóbbi években egyre szélesebb körben válik elterjedtté egy új, szoftveralapú infrastruktúra-megoldás. Az SD-WAN használata első körben a fejlett nyugati országokban és az Egyesült Államokban tört előre. Az Invitech szakemberei szerint Magyarországon is várható, hogy a piac hosszú távon pozitívan fogadja az új technológia nyújtotta előnyöket.

A távközlési piacon ugyan a hardverek folyamatosan fejlődnek, de az infrastruktúra szoftveres kiszolgálása kevéssé változott. Itt hozhat változást a szoftveralapú nagy kiterjedésű hálózat, az SD-WAN, amely esetében a hálózat optimalizálása és menedzselése algoritmusok mentén, automatikusan történik – emelte ki a Portfolio.hu-n megjelent összefoglalójában az Invitech.

A hagyományos vállalati hálózatokban a telephelyeket különböző hálózati vonalakon keresztül kapcsolják össze. Erre gyakori megoldás a dedikált bérelt privát vonal (MPLS-hálózat) használata. Ez a szolgáltatás a digitalizáció által generált sávszélesség-növekedési igény miatt a jövőben is ideális választás lesz azokon a területeken, ahol korszerű hálózatot tudnak használni.

Így lehet okosabbá tenni a régi hálózatokat
Az új hálózati modell egy szoftveralapú megoldás a nagy kiterjedésű hálózatok kezeléséhez.

Ha viszont a kevésbé fejlett területeket vizsgáljuk, akkor az egyes telephelyeken különböző csatlakozási és vonalfajták állhatnak rendelkezésre, amelyek sávszélessége, megbízhatósága és rendelkezésre állása jelentősen eltérhet egymástól. Gyakran előfordul, hogy ezek nem működnek optimálisan, és folyamatos monitorozást, forgalompriorizálást, illetve különféle útvonalválasztások bevezetését igénylik.

Felpörgött a felhőpiac

Az elmúlt évek trendjei jól mutatják, hogy egyre több alkalmazást érnek el a „felhőből” már a kisebb vállalkozások is, ami a sávszélesség-igényt is jelentősen növeli. Ráadásul a csatlakozási technológiák eltérései miatt a vonalak megbízhatóságának biztosítása is jelentős feladat elé állítja a cégeket és a hálózatüzemeltetőket. A felhasználói élményt nagyban befolyásolja, hogy a végpontokat milyen hálózati technológiával kötötték be a céges hálózatba.

„Magyarországon is felgyorsult az a tendencia, hogy egyre több privát vagy publikus felhőből elérhető alkalmazást, szolgáltatást veszünk igénybe, ugyanis egy tervezhető havi előfizetési díjért cserébe azonnal olyan alkalmazásokat érhetünk el, amelyek segítik a vállalkozások fejlődését, növekedését. Egy cég minél jobban építi fel a távközlési infrastruktúrát a felhőeléréshez, annál jobban fognak működni az alkalmazásai is” – emelte ki Kemendi Zsolt, az Invitech vállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettese.

Hogyan segíthet a cégeknek az SD-WAN?

A szoftveresen definiált, nagy kiterjedésű hálózatok az adatkapcsolatok állapotát és paramétereit folyamatosan, alkalmazásszinten monitorozzák, és automatikus útvonal-választási módosításokkal, vonali kapacitásmenedzsmenttel javítják a teljesítményt.

2 százalékos csomagvesztés SD-WAN nélkül (bal) és SD-WAN-nal (jobb oldali kép). Forrás: quadris.co.uk

Azokon a területeken, ahol a hálózat fejlettsége nem a legkorszerűbb, az SD-WAN a helyben elérhető – akár lakossági vagy mobil – kapcsolat segítségével igyekszik pótolni a bérelt vonali kapcsolat minőségét és megbízhatóságát.

A szoftver a rendelkezésre álló vonalakat egyszerre tudja aktív üzemmódban használni, így folyamatosan kihasználja a teljes rendelkezésre álló sávszélességet. Ennél a technológiánál a forgalmi viszonyok változásai, az egyes irányváltások (például az egyik vonal meghibásodása esetén) is sokkal gyorsabban és megbízhatóbban történnek meg.

Üzleti tipp

  • Összességében azoknak a vállalatoknak érheti meg igazán SD-WAN-ra váltani, ahol legalább 10 vagy ennél több végpontot kötnek hálózatba, és ezen hálózatok egy része a távközlésileg kevésbé fejlett területen érhetők el. Befolyásoló tényező az is, ha felhőszolgáltatásokat vesznek igénybe, mert ez a hálózati modell jelentősen javíthatja a felhőben elérhető alkalmazások elérési idejét – részletezte az Invitech.

A technológia bevezetésénél szükség van hardveres fejlesztésre, ezt a szolgáltatás részeként is igénybe lehet venni minimális havidíj-növekményként, vagyis nem igényel előzetesen nagyobb beruházást a telepítés és a konfiguráció – tette hozzá az infokommunikációs megoldásszállító.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik