Üzleti tippek

Milliárdokból újulnak meg a NAV online szolgáltatásai

Több mint 18,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést indít az adóhatóság. A 2023-ig megvalósuló beruházások az adó-, jövedéki-, felszámolási és végrehajtási, valamint bűnügyi tevékenységéhez kapcsolódnak.

A Széchenyi 2020 program révén a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások. 13,99 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból és 4,759 milliárd forint saját forrás felhasználásával történik a fejlesztés.

Az MTI-nek küldött közlemény szerint a fejlesztések az adóhatóság, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködésében valósulnak meg a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív programban (Köfop).

A Köfop kiemelt projekt célja, hogy az adóügyek intézése kevesebb papírmunkával járjon, egyszerűbb legyen az ügyfelek és az ügyintézők számára egyaránt.

  • Példaként említik, hogy megújul a NAV információs (nav.gov.hu) valamint ügyintéző (eBev) felülete.
  • Megkezdik az úgynevezett adózói életút alkalmazás kialakítását, ami az adózók már ismert adatainak felhasználásával egyszerűsíti az ügyintézést.
  • Egységesítik az elektronikus kommunikációs csatornákat, így új telefonos és e-mailes ügyfélkapcsolati rendszer jön létre.

Az új fejlesztések még több online szolgáltatást tesznek lehetővé: a korszerűbb adat- és változásbejelentési felülettel, segédprogramok nélkül, akár okoseszközről beküldhetőek lesznek az adatok. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban pedig lehetővé válik a nyomtatványok és bevallások elektronikus kezelése. A webes kitöltő támogatja majd a többi között a jövedékiadó-bevallásokat is.

Kevesebb adót fizetne? Július közepéig egyezkedhet a NAV-val
Az adótartozás legfeljebb húsz százalékkal – maximum 5 millió forintig – mérsékelhető.

A tervek szerint hatékonyabbá válik az adatvagyon-felhasználás. A mélyebb és átfogóbb elemzési lehetőségeket biztosító adattárház a szolgáltatási színvonalának emelésével, az átfutási idők csökkentésével gyorsítja és egyszerűsíti az ellenőrzéseket, illetve segít kiszűrni a szabályszegőket.

A közleményben hozzátették: a rendszer továbbfejlesztésével a NAV kapacitásait valóban a kockázatos ügyfelekre koncentrálhatja. A bűnügyi adatpiac fejlesztése a nyomozásokat, valamint a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda elemző munkáját támogatja.

Kiemelt fotó: MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik