Üzleti tippek koronavírus

A koronavírus miatt fontos halasztásról döntött a NAV

Három hónap haladékot kapnak a cégek az online adatszolgáltatás 2.0 verziójának kötelező alkalmazására.

Az új határidő 2020. április 1. helyett 2020. július 1. Addig a vállalkozások a már megszokott módon teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket, a hatóság ugyanakkor azt javasolja, aki megteheti, mielőbb álljon át az új rendszerre.

„A járvány miatt életbe lépő korlátozások következtében számos vállalatnál a napi üzletfolytonosság biztosítása is bizonytalanná vált. Ráadásul a megváltozott üzletmenetre történő átállás a legtöbb helyen olyan mértékű technikai erőforrás bevonását igényli, hogy az adóhatóság által felkínált tehermentesítés szinte mindenhol szükségszerű” – mondta Sík Richárd, a Deloitte adótechnológiai csapatának menedzsere.

Ezekre figyeljen, ha a koronavírus miatt otthonról dolgozik
A járvány miatt sok helyen elrendelt távmunka új biztonsági követelményeket támaszt.

A három hónapos haladék jó esélyt ad arra, hogy a megváltozott működési rend mellett is minden társaság lekövethesse az online adatszolgáltatásban felmerült változtatásokat. Ezen felül az új határidő lehetőséget kínál az alkalmazkodásra azon cégek számára is, amelyek eddig nem foglalkoztak az átállással vagy a visszamenőleges adatminőség javításával.

Máshol is kellene haladék

Mindezeken felül további tehermentesítés is várható. Az eredeti szabályok szerint július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettséget kiterjesztenék, és – a számlában áthárított adó összegétől függetlenül – adatot kellene szolgáltatni szinte minden olyan kiállított számla tekintetében, amelyet belföldi adóalany számára, belföldön teljesített ügyletről állítanak ki.

Az online számla-adatszolgáltatás által érintettek köre emiatt számos új szereplővel bővülhet, a jelenleg adatot szolgáltató cégek jelentéstételi ügyletköre pedig nagyban kiegészülne. A mostani halasztásra tekintettel azonban elképzelhető a július 1-jei értékhatárcsökkentés elhalasztása, bár ez a lépés mindenképp jogszabálymódosítást igényel – tette hozzá Tancsa Zoltán, a tanácsadó cég adóosztályának partnere.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik