Üzleti tippek

A NAV már az adóbevallásokra gyúr, mindenkinek elkészítik a tervezetet

Az adóhatóság mindenkinek elkészíti az szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó.

A változásokról, teendőkről, a határidőről és az 1+1%-ról minden fontos információ megtalálható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Elindult az eSzja: ezekre figyeljen az adóbevallásnál
Mostantól minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján.

Az egyéni vállalkozóknak (a tavaly mellékállásban katás vagy evás vállalkozókat kivéve), az őstermelőknek, és az áfás magánszemélyeknek továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított tervezet, mely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza.

Az egyéni vállalkozók, az őstermelők, és az áfás magánszemélyek a tervezet adatainak megtekintése, a nem kifizetőtől, munkáltatótól származó jövedelmi adatok, valamint a vállalkozói, őstermelői tevékenységgel összefüggő adatok kiegészítése, majd mentése után küldhetik be a bevallást elektronikusan, a webes kitöltő felületen.

Az szja-bevallás beadási határideje egységesen május 20.

A személyi jövedelemadó 1+1%-áról is május 20-ig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók vagy vonhatóak vissza.

Kiemelt fotó: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik