Üzleti tippek

Alkalmazkodás: a rend és káosz frontvonalán egyensúlyozva

Rugalmasság, nyitottság és alkalmazkodás címmel szervezett nemrég üzleti klubot az Invitech. Ahogy korábban, most is neves szakemberek ismertették, hogy szakterületük számára mit jelent a rendezvény mottója.

Az üzleti klubban előadást tartott Fa Nándor hajótervező, hajóépítő és óceáni vitorlázó. Szintén az előadók között szerepelt Csepeli György szociálpszichológus, szociológus és Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

Alkalmazkodás extrém helyzetekben – Fa Nándor is az Invitech üzleti klub vendége volt
A rugalmasság, nyitottság és alkalmazkodás témakörét járták körbe a meghívott neves szakemberek.

A technológiai előrehaladás mindig is függött a civilizáció fejlődésétől, a helyi, közösségi és állami érdekektől. Csepeli György előadásában azt járta körbe, hogy milyen törvényszerűségeket követnek az emberi közösségek, és hogyan építik be a változás képességét saját szabályaikba.

„Mindig is változott a világ, de ez a volatilitás napjainkban még inkább felerősödött. Emellett a kétértelműség is jellemző, hogy a jelek, amelyeket a világ felénk küld, nehezen értelmezhetők. Elvesztettük ugyanis azt a fajta háttértudást, bizonyosságot, vallást és mítoszt, ami a jelek értelmezhetőségében a támpontot jelentette. Így bizonytalanabb és egyre komplexebb a körülöttünk lévő világ. Mégis ahhoz, hogy valamilyen rendet vagy irányt láthassunk, két nagy erőt tudnék kiemelni, ami a bizonytalanságnak és határtalanságnak ezt a fantasztikus kavargását irányítja. Az egyik a szeretet, a másik pedig a viszály. A rendnek és káosznak ilyen értelemben a frontvonalán vagyunk” – vezette fel előadását a hazai szociológia tudományának egyik legismertebb képviselője.

Bod Péter Ákos, Csepeli György és Fa Nándor az Invitech Üzleti Klubban

„A szeretet alatt nem feltétlenül azt kell érteni, amit a mindennapokban egymás iránt érzünk, vagy szeretnénk érezni. Inkább azt az erőt, ami összehoz például egy céget, egy nemzetet, egy társadalmat. A másik erő viszont szétfeszít. Az alkalmazkodásnak az egyik garanciája az, hogy a szeretetet ne hagyjuk veszíteni a viszállyal szemben” – tanácsolja Csepeli György.

Az alkalmazkodás két arca

Az üzleti klub előadásai és a hozzászólások is rávilágítottak arra, hogy az alkalmazkodás önmagában véve egy dupla fenekű fogalom. Egyszerre képes az újat, a kreatívat, a még nem nyilvánvalót megragadni, és ezáltal voltaképpen az életnek a parancsát beteljesíteni. Ugyanakkor létezik egy negatív olvasata is, amikor valami olyasmihez alkalmazkodunk, ami nem célszerű, ami visszahúz.

Amikor alkalmazkodásról beszélünk, akkor világossá kell tenni, hogy a pozitív funkcióra gondolunk, és ebben az esetben két kulcstényező van. Az egyik maga az egyén, akinek a szerepe, felelőssége, a folyamatosan bővülő tudása minden korábbi társadalmi helyzethez képest felértékelődött. Ugyanakkor úgy látom, hogy ebben a kaotikus világban másik faktorként a szerencse szerepe is igen fontos. Sőt, harmadik tényezőként a kooperáció fontosságát is hangsúlyozni kell. Üzleti szempontokra lefordítva ez azt jelenti, hogy meg kell keresni azokat a kompetens, szerencsés egyéneket, akikkel együtt sikeres vállalkozást, startupot lehet alapítani. Ez is a pozitív értelemben való alkalmazkodásra egy példa – fejtette ki a szociológus.

Természetestől a szuperintelligenciáig

Az üzleti klubban szó volt arról is, hogy az intelligencia is az életnek, az élet továbbvitelének az eszköze. Mindez az ember esetében a legmagasabb rendű, bár a mesterséges intelligencia (AI) elképzelhető, hogy meghaladhatja az emberi intelligenciát.

Ami magát a mechanizmust illeti, az akár mesterséges, akár állati, akár emberi mindenképpen a következő lépésekből áll: érzékelés, észlelés, megértés, cselekvés, visszacsatolás, valamint tanulás, előrejelzés és megosztás. Ha a gyakorlati példákat nézzük, akkor egy világkörüli vitorlázás is egyesíti már a vitorlázó intelligenciáját és a hajóba épített rendszer AI tudását. De ilyen szempontból az Invitech sem tesz mást a portfóliója alapján, mint intelligenciát termel a társadalom számára – fejtette ki Csepeli György.

Hozzátette: ugyanakkor a digitális és technológiai alkalmazkodás világában sem szabad túlértékelni az intelligencia szerepét. Nem szabad elfelejteni a megfelelő arányokat, így például az embernek azt a feladatát, azt a maximát, hogy merjen élni, merje megkeresni az életének értelmét és célját.

Big Data, az emberek és a dolgok internete

Az alkalmazkodás és a technológia kapcsán arra is kitért, hogy a világhálóra kapcsolódó eszközök (IoT) és a nagy mennyiségű adatgyűjtés és elemzés is mennyi új lehetőséget, de egyúttal korlátokat, és akár totális kontrollt is jelenthet az egyén és a társadalmak számára.

A szemünk előtt kibontakozó Ipar 4.0 hatása is hasonlóan kétfelé ágazik. „Egyrészt emberi kéz és agy nélkül bővülhet az ipari termelés a további automatizálás, robotizálás által. Ennek köszönhetően átalakul a gazdaság szerkezete, és felmerül a kérdés, hogy mi lesz azokkal a tömegekkel, akik a robotok miatt veszítik el a munkájukat. Ez egy kihívás, ami nem feltétlenül negatív folyamat, de szintén megerősíti, hogy az egész alkalmazkodás lényege az életre szóló tanulás” – hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik