Üzleti tippek

Súlyos biztonsági rések a vállalkozásoknál

Úgy gondolja, hogy cége mindent megtesz IT-biztonságának megteremtése érdekében? Vagy valójában nagyon is messze vannak a vágyott biztonságtól? Íme, hat olyan hiányosság, amivel sokat kockáztat az adott vállalkozás.

Hiányzik az adathozzáférésre vonatkozó szabályzat

Ha egy cég bármelyik munkatársa minden külön előírás nélkül hozzáférhet a rendszerhez és az ott tárolt adatokhoz, akkor az komoly kockázati tényező. Ezek kiküszöbölésére célszerű a lehető legkevesebb és legszükségesebb személyre korlátozni az érzékeny adatokhoz való hozzáférést – tanácsolja szakmai blogján az Invitech.

Régi és nem biztonságos jelszavakat használnak

Meglepően sok kis- és közepes vállalkozásnál nincs rendszerszerű megoldás arra, hogy felülvizsgálják, folyamatosan frissítik-e a munkatársak a jelszavakat, és azok elég erősek-e.

Ne fizessen rá: az IT-biztonsággal nem lehet viccelni
Még egy tapasztalt rendszergazda tudása is kevés ott, ahol nemzetközi hackercsoportok „támadnak”.

Pendrive-ot használnak adattárolásra

Sok társaságnál bevett gyakorlat az érzékeny adatok valamilyen fizikai eszközön – például pendrive-on való tárolása. Van abban logika, hogy így csökkentsük annak esélyét, hogy az interneten garázdálkodó támadók hozzáférjenek ezekhez, de egy ilyen pendrive vagy más tároló ugyanúgy rossz kezekbe kerülhet, vagy elveszhet.

Nem végeznek biztonsági mentést

Teljesen mindegy, milyen biztonságos a vállalkozás rendszere, ha nem végeznek megbízható rendszerességgel biztonsági mentéseket. A felhőalapú tárolószolgáltatóknál ez automatikusan is megtörténik, de ha a cég maga is rendszeresen elvégzi ezt a saját tárolóján, akkor egy támadás vagy más okból történt összeomlás után gyorsabban, kisebb veszteséggel állhat talpra.

Eltitkolták, hogy támadás érte a céget

A vállalkozások többsége nem szívesen áll elő azzal, hogy kibertámadás érte őket. Féltik a hírnevüket, vagy azt, hogy elvesztik befektetőik, ügyfeleik bizalmát. Pedig a hackertámadások megosztásával hozzájárulhatnak a kollektív tudásbázis bővítéséhez, ami révén mindenki hatékonyabban szállhat szembe a rosszindulatú támadókkal. Ügyfelei szemében pedig felelősen gondolkodó vezetőként jelenhet meg a cég.

Szépen bővül az üzlet, de a biztonsági rendszernél nincs fejlesztés

Nő a forgalom, több munkatársat vesznek fel, új irodákat, telephelyeket nyitnak, újabb technológiákat alkalmaznak. Ha a biztonsági rendszer nem tudja követni ezt a növekedési ütemet, akkor szintén nagy kockázatot vállal a társaság.

További hasznos tanácsokat itt olvashat.

(Kiemelt fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik