Üzleti tippek

Beruházási boom várható a hazai kkv-szektorban

Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kis- és közepes vállalkozások beruházási szándéka, jelenleg a cégek 78%-a készül valamilyen fejlesztésre – derül ki a K&H kutatásának legutóbbi adataiból.

Az éves várakozásokat jelző K&H kkv-bizalmiindex eredménye szerint tovább nőtt a beruházást tervezők aránya. „Jelenleg tízből csaknem nyolc cég tervez fejlesztést a következő egy év során, ami az előző negyedévhez (74%) képest ugyan enyhe, de az egy évvel ezelőtti 57%-hoz képest jelentős előrelépés. Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodók aránya, ráadásul legutoljára 2007 előtt tapasztaltunk ennél erősebb fejlesztési szándékot” – összegezte Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

A célokat tekintve most informatikai fejlesztésekre készülnek a legtöbben, megelőzve az elmúlt egy évben élen álló gépek, berendezések korszerűsítését.

A különböző ágazatok közül leginkább a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozásoknál várható új beruházás (86% és 83%). Tőlük nem sokkal lemaradva az ipari cégek vannak (79%), miközben a kereskedelemben ennél jóval szerényebb fejlesztési szándék látható (64%).

A cégek méretét tekintve viszonylag egységes képet mutatnak a várakozások: a középvállalkozások 87%-a, a kisvállalkozások 81%-a és a mikrovállalkozások 75%-a tervez beruházást a következő egy év során.

Megújulhatnak a céges informatikai rendszerek

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest.

  • Az informatikai fejlesztések (42%) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40%).
  • A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, de 24%-ról 28%-ra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya.

„A válaszok alapján úgy tűnik, hogy eljött az ideje az eddig kissé háttérbe szorult informatikai beruházásoknak. Ezek általában olyan néhány százezer forintos fejlesztések, amelyeket nem feltétlenül saját tőkéből, hanem a könnyen és gyorsan elérhető szabad felhasználású hitelekből finanszíroznak a vállalkozások” – tette hozzá a szakember.

„Július végéig mintegy 9 milliárd forinttal növeltük szabad felhasználású hitelportfóliónkat. Ez megközelítőleg 1700 vállalkozás támogatását jelenti, míg a felvett hitelösszeg mértéke átlagosan 5,2 millió forint volt. Az ilyen jellegű hitelek nagyban megkönnyíthetik a társaságok életét, mivel saját erő és tárgyi fedezet nélkül igényelhetők, ráadásul a cég tevékenységével kapcsolatos tetszőleges célra lehet felhasználni” – részletezte Kovács Viktor Zoltán.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó