Üzleti tippek
Architects working with blueprints in the office. Teamwork architects concept.

Rápörögtek a beruházásokra a kkv-k

24.hu
24.hu

2018. 04. 05. 16:34

Sokéves csúcson van a kis- és középvállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg ugyanis háromból két cégvezető tervez valamilyen fejlesztést a követő egy év során – derül ki a K&H kkv-bizalmiindex adataiból.
Korábban a témában:

A célokat tekintve a hatékonyságnövelés került az élre, megelőzve a sokáig első helyen levő informatikai beruházásokat. Az árbevételt tekintve a középvállalkozásoknál, az ágazatokat nézve a mezőgazdasági cégeknél várható leginkább beruházási boom. Tovább emelkedhet a nemzetgazdasági beruházások volumene, hiszen egy éve folyamatosan javul a hazai vállalkozások beruházási kedve.

Jelenleg a kkv-k kétharmada gondolja úgy, hogy valamilyen fejlesztésbe kezd az előttünk álló egy évben. Ez igen látványos előrelépés az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amikor a cégek mindössze 41%-a vélekedett így. A javulás mindenképpen figyelemre méltó, hiszen utoljára 2010-ben volt hasonlóan magas szinten a cégek beruházási kedve. A kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás dinamikus bővülése mindenképpen hozzájárulhat a tervezett beruházások bővüléséhez – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a pénzintézet kkv-marketing főosztályának vezetője.

Fókuszban a hatékonyság

Úgy tűnik a cégek a hatékonyság növelését tartják most legfontosabbnak, mivel a gépek, berendezések fejlesztése (35%) már harmadik negyedéve őrzi elsőbbségét az informatikai beruházásokkal (33%) szemben. A gépjárműpark korszerűsítése kissé lemaradva, de stabilan őrzi harmadik helyét (27%), míg az előző negyedévben kiugró ingatlanberuházási hév tiszavirág-életűnek bizonyult, és visszakorrigált egy alacsonyabb szintre.

Pörögnek az agrárberuházások is

A fejlesztési hajlandóság – az előző negyedévben még rendkívüli beruházási lázban égő középvállalkozásokat kivéve – minden árbevétel kategóriában és ágazatban nőtt. A középvállalkozások beruházási kedve 10 százalékponttal, 81%-ra mérséklődött az előző negyedévhez képest. Ennek ellenére még mindig közülük készülnek legtöbben fejleszteni, míg a kis- és mikrovállalkozásoknál ez az arány 69% és 63%.

  • A szektorokat tekintve jelenleg a mezőgazdasági cégeknél várható beruházási boom, hiszen 57%-ról 77%-ra ugrott fejlesztési szándékuk.
  • Tőlük épp hogy lemaradva az ipar található (75%).
  • A szolgáltató és a kereskedelmi szektor ugyanakkor az átlagnál alacsonyabb arányban tervez beruházni (65% és 62%).

„A Vidékfejlesztési Program keretében a Miniszterelnökség az idei évben összesen 27 milliárd forint kötelezettségvállalást tett, ami mintegy 1500 kérelem támogatását jelenti. A folyamatban levő elbírálások tovább növelhetik az agráriumban a megítélt támogatások összegét, ezzel hozzájárulva a beruházások további erősödéséhez” – tette hozzá a szakember.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.