Üzleti tippek

Fejtörést okoz a generációváltás a kkv-knál

Hogyan adja át a céget a vezető? Milyen megoldási lehetőségek vannak a generációváltásra, hogy biztos legyen a vállalkozás zavartalan működése? Milyen félelmei és kételyei lehetnek egy vezetőnek, amikor kiadja kezéből az irányítást, és kinek is kéne adnia?

„A 90-es évek családi vállalkozásainak rövidesen szembe kell nézniük a generációváltással, hiszen a cégvezetők lassan elérik a nyugdíjkorhatárt. Az irányítás átadása azonban a tapasztalatok szerint korántsem olyan könnyű, 3-ból 2 vállalat nem éli túl az első generációváltást” – hívja fel a figyelmet a felmérés kapcsán Virágh Rajmund, a Hammel&Hochreiter generációváltás szakértője.

Kevesen gondolkodnak még a vállalkozás értékesítésében

Amikor elérkezik a cég átadásának az ideje, akkor a vezetők 74 százaléka a tulajdonlás megtartásával szeretné átadni a cégvezetést. 47% százalékuk családtagnak adná át a stafétát, 17 százalékuk házon belülről szeretne utódot találni, 10 százalékuk pedig külső szakembert szeretne vezetőnek. Csupán 18 százalék azok aránya, akik megfelelő időben és feltételek között a vállalkozás értékesítésében gondolkodnak – derült ki a BDO Magyarország és az Opten közös kkv-felméréséből.

Virágh Rajmund szerint sem egyszerű a döntés, hogy ki a legalkalmasabb utód, mert a családi vállalkozások legnagyobb értéke és egyben legnagyobb kockázata is az a karizmatikus személyiség, aki létrehozta a vállalkozást.

Mivel a gyerekek igen gyakran a családi vállalkozásban nőnek fel, nem meglepő, hogy csaknem a vezetők fele gondolkodik azon, hogy gyermekének, adja át az irányítást. Azonban mivel az utódok teljesen más emberek, így az esetek túlnyomó többségében nem képesek ugyanúgy vezetni a céget, mint elődjeik. Stílusváltás, kultúraváltás és a szervezeti struktúra váltása is történhet ilyenkor, amire a szervezetet és az ügyfeleket, partnereket is fel kell készíteni.

Interim menedzserek is segíthetnek

„A biztonságos generációváltás érdekében amikor a cégvezető nyugdíjas korba ér, érdemes elválasztani a tulajdonosi és az operatív, ügyvezetői feladatköröket. Ha a cégutódlás és az eladás nem járható út, akkor az új ügyvezető választása az egyetlen lehetőség hosszú távon. A kiválasztás esetén a kutatásban résztvevők szerint a cég szakterületén való tapasztalat a legfontosabb, valamint, hogy lehetőleg a vállalkozáson belülről érkezzen. Az ideális jelölt életkora sem mindegy, körülbelül 33-49 év közöttinek érdemes lennie, ami azt jelenti, hogy legalább 10 év munkatapasztalattal kell rendelkeznie. Amennyiben nem sikerül időben megtalálni az utódot érdemes interim menedzserek bevonásával áthidalni az időszakot” – mondja Virágh.

A generációváltásra való felkészülésben a felmért 200 családi vállalkozás vezetőinek fele tartja ajánlatosnak, hogy külső tanácsadó segítse a társaságot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.