Üzleti tippek

Az InnoMax Díj jól tükrözi, hogy hol tartanak a hazai fejlesztések

A díj mottója, hogy az innovációnak, a technológiai fejlődésnek és az informatikai fejlesztéseknek is elsősorban az egyének, a közösségek vagy akár a társadalom szélesebb körének érdekeit és javát kell szolgálniuk. Idén is elmondhatjuk, hogy a pályázók magukévá tették az InnoMax mottóját – fogalmazott Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettese, a szakmai zsűri elnöke.

Az infokommunikációs vállalat idén már nyolcadik alkalommal osztotta ki az innovációs díjakat. A 2009-ben alapított InnoMax díjra két kategóriában – Business és Nonprofit – lehetett nevezni, és a kiírásra ezúttal is több mint száz nevezés érkezett. Az Invitech Solutions a szakmai támogatáson felül pályázatonként 500 ezer és 2 millió forint közötti összeggel jutalmazta a nyerteseket.

Ha azt vesszük sorra, hogy milyen célokat szolgálnak a beküldött pályázatok, és hogy milyen technológiai innováción keresztül valósították meg a cégek, szervezetek az adott ötletet, akkor ez nagyon jól leképezi, hogy éppen hol tart a piac a hazai és nemzetközi szinten. A technológiai innovációk között egyaránt találkoztunk Internet of Things (IoT) fejlesztéssel, online piactérrel és felhőalapú megoldással is. A fejlesztési célok közül kiemelhető a fenntarthatóság, az energiamenedzsment, az elmaradt térségek felzárkóztatása, az oktatás, az egészségügy és az innovatív kereskedelmi projektek is – összegezte Javorniczky Áron.

A pályázatoknál fontos szempont volt a technológiai aspektus mellett az is, hogy a közcélt, közjót szolgálják. „Ebből a szempontból szinte másodlagos, hogy nonprofit társadalmi szervezeteket segítünk ebben a díjjal, vagy a gazdaság szereplőinek ilyen irányú erőfeszítéseit értékeljük. A különbség talán csak annyi, hogy az üzleti szféra pályázatainak nemcsak a kiírás szellemének kell megfelelniük, hanem gazdaságilag is meg kell, hogy állják a helyüket. Mi hiszünk abban, hogy ezek nem összeegyeztethetetlen célok, és erre bizonyíték a három legjobb pályamű a Business kategóriában” – fejtette ki az operatív vezérigazgató-helyettes.

Kocsis Frigyes, az Energrade Kft. ügyvezető igazgatója átveszi a díjat Javorniczky Árontól.

Az InnoMax Díj nyertesei 2018-ban

Business kategória: 1. helyezett – Energrade Kft., 2. helyezett – Patika.net Zrt., 3. helyezett – Ultinous Zrt.

Nonprofit kategória: Járókelő Közhasznú Egyesület, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, Pro Gemmo Alapítvány, Informatika a Látássérültekért Alapítvány, Gondolkodás Öröme Alapítvány és Szociális Innováció Alapítvány

A három legjobb üzleti pályázat közül az egyik egy IoT-megoldás, a másik egy felhőalapú virtuális piactér, a harmadik pedig egy komoly számításigényű, mesterséges intelligencia (AI) alapú innováció.

Mindhárom fejlesztésre elmondható, hogy pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy reálisan kivitelezhető legyen a kereskedelmi alkalmazásuk. Mára pedig mindez valóság, és az Invitech Solutions a győztesnek anyagilag is tud segíteni abban, hogy az elképzelésük ténylegesen megvalósuljon – tette hozzá Javorniczky Áron.

A Business kategória nyertese az Energrade Kft. lett a vállalkozások energiahatékonyabb működését segítő, IoT-technológiát alkalmazó platformjával. „A kis- és középvállalatok általában nehezen tudnak energiahatékonysági projekteket végigvinni, mivel nem áll rendelkezésükre a belső szakértőgárda, vagy ebben a cégméretben tanácsadókkal sem tudnak dolgozni. Az Energrade erre kínál egy monitorozó megoldást. Az energiamenedzsment platform nagyon különböző felhasználási területek nagyon különböző formában keletkező adatait képes egy egységes platformra összegyűjteni és megfelelően strukturálni. Az adatelemzéseket követően pedig ajánlások is születnek, hogy miként tud az adott cég energiafelhasználása optimálisabbá válni” – részletezte a zsűrielnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik