Üzleti tippek

Megint nagyot álmodott a Tesla-vezér

Az elektromos autókat és energiatároló berendezéseket gyártó Tesla az idei harmadik vagy negyedik negyedévben nyereségessé válik, és már nincs szüksége befektetők újabb pénzére – jelentette ki Elon Musk vezérigazgató.

A 15 éve működő amerikai cég még egyszer sem zárt évet nyereséggel. A tavalyi negyedik negyedévet pedig története legnagyobb, 675 millió dolláros veszteségével fejezte be.

Elon Musk azután beszélt arról, hogy már nincs szüksége befektetők újabb pénzére, hogy a Wall Streeten felerősödött vélekedések szerint a Teslának újra ki kell lépnie a tőkepiacokra. A várakozások szerint a cég a pótlólagos pénzek felvételével tudná finanszírozni a Model 3 gyártásának a felfuttatását. A The Economist című gazdasági lap pedig úgy értesült, hogy a vállalatnak 2,5-3 milliárd dollár új forrásra lesz szüksége.

Elon Musk visszamegy aludni a Tesla-gyárba
A Model 3-ból még mindig nem sikerül eleget készíteni.

Piaci számítások szerint a refinanszírozással kapcsolatos kockázat mindaddig magas marad, amíg a Tesla nem lesz képes folyamatosan heti 10 ezer darabot gyártani a Model 3 autóból. Ettől a céltól pedig még igen messze áll a vállalat. Elon Musk is elismerte pénteken a CBS amerikai tévécsatorna egyik műsorában, hogy jelenleg heti 2000 darab Model 3 készül a tervezett 2500 helyett.

Elemzők egy része szerint kétséges, hogy a cég terveinek megfelelően a következő három hónapban heti 5 ezerre sikerülne feltornászni a Model 3 gyártását.

Márciusban a Moody’s nemzetközi hitelminősítő a Tesla adósi besorolását az addig is már befektetésre nem ajánlott, B2-ről B3-ra rontotta, amit azzal indokolt, hogy a Model 3 autókból jóval kevesebb készül a tervezettnél.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Tesla

Ajánlott videó