Üzleti tippek

Legalább 35 ezer ember hiányzik a gyártószektorból

Több mint 35 ezer ember hiányzik a magyarországi gyártószektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt.

Az úgynevezett kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint:

  • az egész iparágban összesen 23 ezer álláshely betöltésére volna szükség.
  • Emellett komoly munkaerőhiány jelentkezik a kereskedelem és gépjárműjavítás területén, ahol jelenleg több mint 6000 fő pótlása a feladat, de
  • több ezer munkavállalóra lenne még szükség az olyan jelentős számban kékgallérosokat foglalkoztató ágazatokban is, mint az építőipar (2900 fő),
  • a szállítmányozás (3600 fő), valamint a raktározás.

Az aggasztó képet erősíti a szálláshely-szolgáltatással foglalkozó Staff House Zrt. jelenlegi kutatása is, amelynek friss eredményei szerint egyes vállalatoknál 50 százalék feletti fluktuáció is jelentkezik.

„A teljes gyártó szektort érintő munkaerőhiány kettős problémával szembesíti a vállalatokat. Egyrészt nagy távolságokból kell toborozniuk kékgalléros munkavállalókat a mindennapi működéshez, másrészt biztosítaniuk kell a felvett munkások tömeges szállásoltatását. Önmagában már a tömeges toborzás is rendkívül komoly kihívás a humánerőforrás-osztályok vezetői számára, amely a munkaerő elszállásolásával együtt szinte minden alkalommal szükségessé teszi külső szolgáltatók, munkaerő-kölcsönzők és professzionális szálláshely-szolgáltatók bevonását. Ráadásul a toborzás során egy minőségi szálláshely lehetősége csak még vonzóbbá teszi a munkáltatókat a kékgallérosok körében, véli a kutatást végző cég vezérigazgatója, Kondor András.

Elkél a segítség

Úgy tapasztalják, hogy a kékgalléros munkavállalók az esetek döntő többségében nem képesek önmaguk megoldani szállásukat. Az azonnali munkába állás igénye miatt a munkavállalóknak nincs idejük az albérlet keresésére, amelyet a többhavi kaució, valamint a bérleti díj előre fizetése miatt anyagilag sem feltétlenül tudnak a munkavállalók megengedni maguknak. A vidéki és fővárosi albérletpiac – az ingatlanfejlesztéseket ösztönző intézkedések ellenére – kínálata továbbra is szűkös, ami továbbsúlyosbítja a magas lakhatási költségeket.

A munkáselszállásolás problémájának megoldását a professzionális szállásolás tudja biztosítani a szállásoltatással foglalkozó cég szerint. Ezt jellemzően a kifejezetten erre a célra át- vagy kialakított épületben, épületenként több száz fő, kiszolgálással támogatott elhelyezése jelenti, ami leveheti a munkáltatók válláról ezt a terhet. Meggyőződésük, hogy a megfelelő munkaerő-elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését is.

Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik