Üzleti tippek

Bizakodó a kkv-szektor, de a kereskedők kilógnak a sorból

Számottevő növekedést mutat a K&H bizalmi indexe, amely a kkv-szektor idei évre vonatkozó pozitív várakozásait tükrözi.

A mutató 6 pontos növekedést követően jelenleg 8 ponton áll. „Az erőteljes növekedés oka, hogy a megkérdezett döntéshozók saját céges pénzügyi eredményeik alakulását és a gazdaságpolitika irányát is kedvezően ítélik meg. A szektoron belül leginkább a 300 millió forint éves árbevételt el nem érő vállalkozások körében nőtt látványosan az index értéke” – összegezte Kovács Viktor Zoltán, a bank kkv-marketing főosztályának vezetője.

„A szektorokat tekintve azonban elég jelentős eltérés mutatkozik a 2018-as év megítélésében: míg az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató cégek várakozásai egyaránt emelkedést mutatnak és a pozitív sávban tartózkodnak, addig a kereskedelmi szektor cégeinél romló várakozásokat tapasztaltunk, és a negatív tartományba fordult a részindex” – tette hozzá a szakértő.

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves bizalmi index összeállítása 500 magyarországi székhelyű társaság döntéshozóinak megkérdezésével történik.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik