Üzleti tippek

Olyat tett a NAV, mint még soha

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több, európai léptékkel is egyedülálló szolgáltatást nyújt, elindul például egy újabb ügyfélcentrikus program, a mentorálás, adta hírül nemrégiben a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta többek között, hogy az állam, a hatóság és az adófizetők is akkor járnak a legjobban, ha a NAV több erőforrást fordíthat a segítségnyújtásra, mint a szankcionálásra. Hozzátette, hogy a tapasztalatok szerint gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, ebben segít az adóhivatal új szolgáltatása, a mentorálás.

Az államtitkár elmondta, hogy havonta átlagosan mintegy tízezer vállalkozás kezdi meg a tevékenységét. A NAV mindegyikükkel felveszi a kapcsolatot a megalakulásuktól számított 30 napon belül, és az érintetteknek akár személyre szabott segítséget is nyújt.

A hivatal több mint háromezer, 2018. első hetében alakult kezdő vállalkozásnak küldött tájékoztatást, amely a kezdeti adókötelezettségről szóló információkat tartalmazza.

Ingyenes a mentorálás

A részvétel ingyenes a féléves mentorprogramban, és igen egyszerű, csak regisztrálni kell. A NAV új szolgáltatását az összes gazdálkodó igénybe veheti. A regisztrációt követően mentoráltak lehetnek a kezdő egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi irodák, valamint az ügyvivő irodák.

Azon túl, hogy az adóhivatal rendszeresen kiscsoportos, interaktív fórumokat tart, a NAV kijelölt szakemberei, a mentorok fél éven keresztül folyamatosan segítik a kezdő vállalkozásokat, akik például a folyószámlával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak. A folyamatban lévő ügyekben is támogatást nyújthat a mentor, de még a hiánypótlás szakszerű végrehajtásában is segédkezhet, vagy akár vámügyekben is konkrét tájékoztatás adhat, mondta Tállai András. A hivatal ingyenes szolgáltatását érdemes szerinte kihasználni, hiszen a mentor a NAV nyilvántartásában szereplő információk alapján például a bevalláskitöltésben vagy -javításban is segíthet.

Szerény érdeklődés mellett zajlott az első mentorálás

Ruszin Zsolt adószakértő már előre jelezte lapunknak, hogy kíváncsi a programra, és részt fog venni. Elmondása szerint mintegy húszan gyűltek össze a teremben, akik közül nagyjából tíz fő lehetett a mentor. Mint a fotón látszik, kicsit foghíjasak voltak a sorok.

Fotó: Ruszin Zsolt

Az adószakértő azonban ennek ellenére is üdvözli a kezdeményezést. Mint írta nekünk, valóban új korszakba lépett a NAV, és még ha kicsit döcögősre sikeredett is az indulás, volt két kisebb baki, ez sem rontotta el az örömét. Mert mint fogalmazott, ez már egy új NAV. Új korszak kezdődött. A tájékoztatón egyébként általános infók hangzottak el, például a képviseletről, az általános nyomtatványkitöltőről (ÁNYK), a fizetési számlákról, fizetési könnyítésről (FAM01), stb.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik