Üzleti tippek

Százmilliókkal drágult a bezárt kórház helyén épülő állami beruházás

Az eredetileg nettó 3,9 milliárd forintra becsült keretösszeg helyett 4,1 milliárdra drágult a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) logisztikai központjának építése – derült ki az európai közbeszerzési értesítőből.

A KEF új központja a 10 éve bezárt, XIII. kerületi Szabolcs utcai kórház helyén épül. A KEF jelenleg saját vagyonkezelésű központi irodaingatlannal és raktárbázissal nem rendelkezik, emiatt szolgáltatásait szétaprózva, öt telephelyről kell gyorsan és költséghatékonyan biztosítania.

A munkát még 2016 novemberében nyerte el a Magyar Építő, a Westbau, az Épkar és a Fertődi Építő 3,9 milliárdért, ez most megdrágult 4,1 milliárdra.

A hirdetmény szerint azért drágult a vállalkozási díj, mert a főépület, a raktár és irodaépület pótmunka tételei nem szerepeltek sem a terveken, sem a költségvetési kiírásban. Illetve már nem gyártják a tervekben szereplő építési anyagok egy részét, és a helyettesítő termékek csak nagy várakozási idővel szerezhetők be. Ez pedig a kivitelezés határidőben történő teljesítését veszélyezteti.

A KEF új központjának helye a Városliget mellett. Fotó: Google Maps

A nyertesnek eredetileg 18 hónap alatt kell megvalósítania a beruházást. A kormány a központ kialakításával kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Képünk illusztráció. Fotó: MTI / Bugány János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik