Gazdaság

Táguló színház és digitális élményinstalláció miatt lesz drágább a Városliget átépítése

Két lépcsőben is drágult a napokban a Városliget átépítése. Az egyik a Néprajzi Múzeum építészeti tervezése, amelyre eredetileg 1,78 milliárd forintot szántak, ám ez most felkúszott 1,83 milliárdra.

Ennek oka a hirdetmény szerint az, hogy a szerződéskötés után is formálódott a múzeum tartalmi koncepciója. Az ötletelés nyomán újonnan beterveztek egy építészeti élményinstallációt, amely a látogatókat fogadja, és digitálisan (vélhetően egy képernyőn keresztül) elmondja nekik, hogy milyen kiállítások láthatók a múzeumban. Az installáció tervezési díja nettó 47,5 millió forinttal emeli meg a költségvetést.

Második fordulóban a Magyar Zene Háza építése drágult meg. Az épületet egy japán építészeti iroda tervezi. Velük 2015-ben kötöttek szerződést nettó 740 millió forintról, ami most felugrott 1,05 milliárdra.

A drágulás indoka a hirdetmény szerint az, hogy:

  • az épületet át kellett tervezni, hogy alkalmas legyen egy építészeti zöld minősítésre, és az áttervezés díja nettó 271 millió forintba került, illetve
  • kis mértékben át kellett strukturálni a szerződés műszaki tartalmát, amely nettó 40 millióba fájt.

Korábban arról írtunk, hogy a Városligetbe tervezett Fővárosi Városligeti Színház alapterülete megnőtt, de ezt nem látták előre, s emiatt nettó 36 millióval emelkedtek a tervezési költségek.

Kiemelt képünkön a Magyar Zene Háza terve látható. Fotó: Liget Budapest

Ajánlott videó

Olvasói sztorik