Üzleti tippek
Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen.

Szoftverrobotokkal harcolhatunk a hackerek ellen

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 02. 13. 19:40

Az elmúlt öt évben megháromszorozódott az IT-támadások száma, és a túlterheléses DDoS-támadások is mindennapossá váltak. A biztonsági incidensek számának ugrásszerű növekedése miatt a mesterséges intelligencia bevetésének is kulcsszerep juthat a kiberbiztonságban.
Korábban a témában:

A gépi tanulás, a trendek és a felhasználói viselkedés gépi elemzése már ma is a mindennapos munka része az Invitel Csoportba tartozó Invitech Solutions-nél, a további fejlesztések közül kiemelhetők a szoftverrobotok és a mesterséges intelligencia alkalmazása is.

Okoshálózatok és intelligens szolgáltatások

Az infokommunikációs vállalat az elmúlt időszakban több területen is komoly beruházásokat hajtott végre. Tavaly átadták a DC10 adatközpont újabb létesítményét, amely hazánkban elsőként megszerezte a TIER III-as nemzetközi minősítést. Idén február elején pedig bejelentették, hogy Budapesten már elérhető a LoRa-technológiájú IoT-hálózatuk.

Kemendi Zsolt

Az IT-biztonsági fejlesztéseket tekintve az Invitech-nél tavaly tavasz óta érhetők el az intelligens biztonsági szolgáltatások. Egy további terület, ahol szeretnének előrelépni az automatizációban, az a szoftveres robotok bevezetése. Ilyen botokat más területeken már használnak cégen belül, de a következő fél évben szeretnék bevezetni a biztonsági műveleti központjuk (SOC) működésébe is – összegezte helyszíni riportjában az Index.

Mire képesek 10 másodperc alatt a robotprogramok?

Egy szoftverrobot az alkalmazások sokaságán keresztül képes elvégezni a műveleteket. Kemendi Zsolt, a vállalat műszaki igazgatója gyakorlati példaként felsorolta, hogy a Wannacry vagy a Petya zsarolóvírusok esetében mire is képes egy ilyen rendszer.

  • Az értesítések alapján kijelöli a szóban forgó sérülékenységet, majd automatikusan meghatározza az érintett ügyfélkört.
  • Aztán egy másik rendszerben kigyűjti azokat a konkrét eszközöket, felhasználókat, akikre vonatkozhat a sérülékenység.
  • Ezután újabb rendszerbe lép át, ahol kiválasztja az érintett eszközöket, és telepíti rájuk a javítást.
  • Végül küld egy e-mailt az ügyfél IT-biztonsági felelősének arról, hogy megjelent az adott zsarolóvírusról szóló hír, a levélben benne lesz, hogy hány darab érintett gépe volt a cégnek, ezért feltelepítették a javítást, és most már védettséget élveznek.

Ez egy olyan feladatsor, amelyet meg lehet oldani bottal. Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy ilyen jellegű műveletsorhoz sok különböző rendszer között kell mozogni, és ahelyett, hogy ezt a 12-13 különböző rendszert óriási munka árán integrálnánk, egy bot egy folyamatba tudja szervezni az egészet. Mindezt körülbelül tíz másodperc alatt – emelte ki Kemendi Zsolt.

„Én azt gondolom, hogy 4-6 hónapon belül a munkáink 30-35 százalékát robotizálni fogjuk” – nyilatkozta tavaly év végén a műszaki igazgató. Kérdésre válaszolva elmondta: szerinte nem kell a munkahelyek megszűnésétől tartani, hiszen úgymond csak a robotolást akarják a robotokra bízni, hogy az emberek a tervezésre és a munkafolyamatok megszervezésére tudjanak koncentrálni.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.