Üzleti tippek
hands typing on keyboard in green light with motion blur,Concept for cybercrime hack cloud security

Így veszi fel a harcot az Invitech a hackerekkel

24.hu
24.hu

2018. 01. 26. 16:22

Az elmúlt öt évben megtriplázódott az informatikai támadások száma, és csak tavaly 400 millió kártevőt azonosítottak világszerte.
Korábban a témában:

Az egyre gyakoribb kibertámadások a nagyvállalatoknak is komoly kockázatot jelentenek, a kisebb cégeknek pedig egyre nehezebb önerőből megoldaniuk a hatékony védelmet. Éppen ezért idehaza is megjelentek a kiszervezett biztonsági szolgáltatások. Ezeknek az előnye, hogy egy külső, erre szakosodott csapat menedzseli az informatikai rendszereket és non-stop védelmet biztosít.

Erre a piacra lépett be az Invitech Solutions is. Az Invitel Csoporthoz tartozó infokommunikációs vállalat több mint 6 ezer cégnek nyújt távközlési és informatikai szolgáltatásokat. Az előfizethető szolgáltatásaik között tavaly tavasz óta a non-stop biztonsági felügyelet is megtalálható. A vállalat DC10 adatközpontja már csaknem egy évtizede működik Kőbányán, az egykori Athenaeum nyomda épületét alakították át 21. századi datacenterré – olvasható az Index által készített helyszíni riportban.

A cég biztonsági műveleti központjában (angol rövidítéssel SOC-ban) 29 fő dolgozik. „A szakemberek nemcsak biztonsági tevékenységekkel foglalkoznak 7/24-ben, hanem hálózatüzemeltetéssel, IT- és alkalmazásüzemeltetéssel is” – mondta Kemendi Zsolt, az Invitech műszaki igazgatója. A vállalat az állandó ügyelet mellett létrehozott egy hatfős, kifejezetten biztonsági szakértőkből álló elemzői csapatot is. Az L2, vagyis második szintű csoporthoz kerülnek a mélyebb elemzést igénylő biztonsági események.

DDoS-védelem testközelből

A biztonsági műveleti központban a látványosabb elemek közé tartoznak a falon körbefutó nagy kijelzők, ahol a valós időben frissülő adatok és grafikonok jelennek meg. Az egyik fali monitoron látható a túlterheléses támadások (Distributed Denial of Service) elleni védelmi rendszer. A DDoS-akciók során az informatikai támadás túlterheli az adott szerver összeköttetését a külvilággal, így gyakorlatilag elérhetetlenné válik. Mivel az ilyen támadások teljesen mindennapossá váltak, így a DDoS-védelmi rendszer az egyik legfontosabb védvonalnak számít az informatikában.

Napi szinten 50-70 említésre méltó támadás is történik. Havi szinten összesen 2-3 ezer ilyen túlterheléses támadás ér minket vagy az ügyfeleinket, ennek 85-90 százalékát a DDoS-rendszerünk teljesen automatikusan szűri – összegezte Kele Károly, a műveleti központ vezetője.

Ami mégsem akad fenn az automata szűrőn, ott is azonnal jelez a rendszer. Ezeket az eseteket a szakemberek veszik kezelésbe, szükség esetén az L2 csapat bevonásával.

Folyamatosan fejlesztik a védvonalat

Egy-egy támadás tanulságai az elhárítása után beépülnek a rendszerükbe. „Az IT-biztonság végeláthatatlan tanulási folyamat, nemcsak az embereknek, hanem a rendszereknek is. Tökéletes védelmi rendszert én nem ismerek, ahogy a technológia és a kártékony kódok fejlesztői rohamosan fejlődnek, mindig újabb és újabb támadási felületeket fognak találni. De hát ezért vagyunk, hogy a védelem még gyorsabban tudjon fejlődni, és ezeket a helyzeteket tudjuk kezelni” – emelte ki az Invitech műveleti központ vezetője. A teljes cikket itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.