Üzleti tippek

Felgyorsíthatja fejlesztéseit az Invitel

Új tulajdonosi háttérrel vág neki a 2017-es évnek az Invitel Csoport. A vállalat a friss tőkének köszönhetően felgyorsíthatja betervezett lakossági fejlesztéseit és még erősebben tud összpontosítani a nagyvállalati infokommunikációs piacra is.

Az idei év első nagy ágazati szenzációja volt, hogy új tulajdonoshoz került az Invitel Csoport, és vele a lakossági és kisvállalati telekommunikációs piacot kiszolgáló Invitel Távközlési Zrt., valamint a vállalati informatikai és távközlési piacon tevékenykedő Invitech Solutions. Az előző tulajdonosokhoz hasonlóan az új vevő is pénzügyi befektető: a 430 millió dolláros private equity alap, a China-CEE Fund, amely mellett a befektetési tanácsadói feladatokat a CEE Equity Partners látja el.

Több oka is van annak, hogy az Invitel felkeltette a China CEE-Fund érdeklődését. Az alap több, erős infrastrukturális háttérrel rendelkező cégbe fektetett be Közép-Kelet-Európában, például az energetikai szektorban. Ebbe a sorba jól illeszkedik az Invitel, amelynek szintén a kiterjedt, modern infrastruktúra az egyik erőssége. Annyiban viszont újat képviselünk, hogy a China CEE-Fundnak egyelőre nincs másik távközlési, illetve IT-befektetése – összegezte az IT Businessnek adott interjújában David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója.

A vállalatcsoport stratégiája és üzletpolitikája kitűnően illeszkedik a China CEE-Fund konzervatív, de jó megtérülést célzó üzletpolitikájába, nyilatkozta még korábban Szalai Tamás, a CEE Equity befektetési igazgatója. Különösen nagyra értékelte a befektető a lakossági szegmensben végrehajtott optikai fejlesztéseket és a televízió-fókuszú szélessávú stratégiát, illetve a vállalati piacon bevezetett konvergens informatikai és telekommunikációs megoldásokat, egészíti ki az előbbieket David Blunck.

Forrás: ITB

„Az Invitel Csoport számára több szempontból is óriási jelentőségű az új tulajdonos megjelenése. Egyrészt, önmagában már az is rendkívül pozitív üzenet a piac számára, hogy egy befektető fantáziát látott a cégben és friss tőkét tett a csoportba. Ez mindenki számára mutatja, hogy van bizalom irántunk és jó irányba haladunk” – fogalmazott a vezérigazgató.

Nagyobb léptékben lehet gondolkodni

A bizalom megnyilvánul abban is, hogy az új tulajdonos az eddigi stratégia és irányvonal folytatását várja a vállalattól. Elsősorban nem a terveken kell változtatni, hanem a tempón. Nagyobb léptékben lehet gondolkodni és gyorsabban lehet a kitűzött célokat megvalósítani. Ehhez a tulajdonos pluszforrásokat biztosít – ha meg tudják győzni egy-egy fejlesztés vagy üzleti lehetőség potenciáljáról, számíthatnak a támogatására – fejtette ki az Invitel első embere.

Nem elhanyagolhatóak az ügylet közvetlen pénzügyi előnyei sem. A tranzakció során az Invitel Csoport euróalapú kötvényeit kiváltotta forintalapú magyar bankhitelre. Ez egyrészt mentesíti a társaságot az árfolyamkockázat alól (hiszen minden bevétele forintban képződik), másrészt csökkentette a hitelállományt, és így erőforrásokat szabadított fel a társaságnál a további fejlesztésekre.

Pénzügyi befektetőként a China CEE-Fund értelemszerűen az iparágban megszokott hasznot remél a szintén szokásosnak mondható, legalább 5-7 éves befektetési periódus végén. Ezzel együtt sincs egy ketyegő óra a menedzsment asztalára állítva, hangsúlyozza David Blunck: nem a minél rövidebb távon minél nagyobb haszon bármilyen eszközökkel való elérése a cél, hanem azt nézik, hogyan tud hosszabb távon értéket teremteni a cég és vezetése.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik