Üzleti tippek
Customer paying for their order with a credit card in a cafe. Bartender holding a credit card reader machine and returning the debit card to female customer after payments.

80 ezer forintot ad a kormány az új bankkártya-leolvasókhoz

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 15:28

Korábban a témában:

Sokkal több helyen lehet majd bankkártyával fizetni a jövőben – nyilatkozta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette, a fogyasztók lesznek a nyertesei a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó új programjának.

Rájöttek, hogy a készpénz sokba kerül

A kormány azért döntött úgy, hogy támogatja a bankkártya-elfogadóhelyek bővítését, mert a készpénzforgalommal járó adminisztráció és logisztika megszervezése és lebonyolítása jelentős nemzetgazdasági szintű költségekkel jár, valamint nemzetközi példák alapján a készpénz iránti kereslet mérséklésének egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja az elektronikus fizetési infrastruktúrához való hozzáférés kiszélesítése – fejtette ki.

Ennek feltétele, hogy a terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók is csökkentsék a kiskereskedőket sújtó díjterhelést, ezzel is vonzóbbá téve számukra a modern fizetési infrastruktúra használatát – jegyezte meg.

A kormányzati támogatás összege 80 ezer forint terminálonként, amit a kártyaolvasók (POS) beszerzésére lehet fordítani – ismertette. A támogatott POS-terminálokat üzemeltető pénzügyi szolgáltatók az elektronikus fizetési forgalom maximum 1 százalékát számolhatják fel díjként, ez jóval alacsonyabb a jelenlegi jutalékszinteknél – mutatott rá.

2,4 milliárd már van rá

A kormány már átcsoportosított 2,4 milliárd forintot a támogatás fedezetére, a tárca várakozása szerint a programnak köszönhetően több tízezer új terminál létesülhet olyan, jellemezően kisebb üzletekben, szolgáltatóknál, ahol eddig nem volt lehetőség bankkártyával fizetni – ismertette Hornung Ágnes.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdaságpolitika kiemelt célja a modern megoldások terjedésének ösztönzésén keresztül a hazai vállalkozások versenyképességének növelése, valamint minden gazdasági szereplő számára az átlátható és biztonságos pénzügyi környezet megteremtése.

Üldöznék a készpénzt

Már novemberben is írtunk róla, hogy országvédelmi üggyé nőtte ki magát az ország készpénzmentesítése, illetve pár napja, hogy növelnék a bankkártya-elfogadóhelyek számát.

Úgy tűnik, annyira viszont nem üldözné a kormány a készpénzt, hogy a 2014 februárjától bevezetett havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget megszüntessék. Pedig azóta is jócskán nőtt a forgalomban lévő készpénzmennyisége, nyilván nem függetlenül az intézkedéstől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.