Pénzügy

A kormány elüldözné a készpénzt

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

A kormány további lépéseket tervez a fekete gazdaság visszaszorítására, a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelésére,az adó-adminisztráció csökkentésére, és a lakosság pénzügyi tudatosságának javítására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hornung Ágnes szerint túl sok készpénz van forgalomban, ebben közrejátszik a kevés kártya-felhasználási lehetőség, illetve, hogy a magyar lakosság pénzügyileg még nem tudatos.A Magyar Nemzeti Bank felmérései szerint a készpénz előállítása, tartása a kormányzatnak évi 500 milliárd forintba kerül.

Ha az országban európai szintre tudnák növelni a készpénzkímélő, például bankkártyás fizetési módokat, akkor a készpénz forgalomban tartásának összegét évi 150 milliárd forinttal lehetne csökkenteni.Hornung Ágnes kiemelte: a helyzet javítása érdekében a kormány már döntött a kártyaelfogadó terminálok számának a növeléséről.

Úgy tűnik, annyira viszont nem üldözné a kormány a készpénzt, hogy a 2014 februárjától bevezetett havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget megszüntessék. Pedig azóta is jócskán nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége, nyilván nem függetlenül az intézkedéstől.

Hogy kevesebb időbe teljen az adózás

Az államtitkár közölte: a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon az adózással eltöltött idő európai, illetve világviszonylatban is igen magas. A helyzet javítása érdekében 2017-től az adóhatóság tölti majd ki a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallását, valamint egyszerűsödnek két adónem, a kata és a kiva rendelkezései is.

Mint írtuk, nagyjából bolond lesz, aki nem katázik jövőre. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik