Üzleti tippek
közmunkások esztergomban (Array)

Nem veszejtené el a kormány a közmunka jelleget

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 07:02

A közmunka túlsúlyát az Európai Bizottság is kifogásolta, szerintük a közmunkarendszer nem támogatja eléggé a résztvevők visszatérését a nyílt munkaerőpiacra.
Korábban a témában:

A közmunka uralja a 2017-es költségvetés foglalkoztatási alapját is, írja a Világgazdaság. Jövőre 15 milliárddal kevesebb pénzt áldoz a kormány közfoglalkoztatásra, mint tette ezt idén. Ebben az évben 340 milliárdot szántak a foglalkoztatás bővülésére, a jövő évi tervezet azonban aggodalomra ad okot Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapban (NFA) jövőre a közfoglalkoztatásra 325 milliárd forintot szánnak, aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökre viszont csak 16 milliárdot. Kordás szerint így csak a közmunkával járul hozzá a kormány a foglalkoztatás bővítéséhez.

A szakképzési és felnőttképzési támogatásokra több pénz jut jövőre, mint idén. Igaz ez az uniós programok elő- és társfinanszírozására is, ahova 15 milliárddal több megy 2017-ben, mint ebben az évben. A bérgarancia-kifizetésekben csökkenés várható, míg a munkanélküliek ellátására, valamint a foglalkoztatási és képzési támogatásokra ugyanakkora lesz a keret, mint a tavalyi évben volt.

Valószínűleg közmunkára még 325 milliárdnál is több juthat jövőre, legalábbis Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatából erre lehet következtetni. A Világgazdaság szerint ez a gyakorlat azért is vitatható, mert a közmunka elvileg az állam feladata lenne, márpedig az NFA legtöbb bevétele a munkaadók és munkavállalók által befizetett különféle járulékokból származik.

A közmunkarendszer túlsúlyát az Európai Bizottság is kifogásolta, szerintük a közmunkarendszer nem támogatja eléggé a résztvevők visszatérését a nyílt munkaerőpiacra, vagyis könnyen beleragadnak a rendszerbe. A brüsszeli jelentésből az is kiderül, hogy a közmunkások jelentős részének, 47 százalékának volt közép- vagy felsőfokú végzettsége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.