Pénzügy

Másfél milliárdot költenek megint erdős közmunkára

kozmunkasok(430x286).jpg (Array)
kozmunkasok(430x286).jpg (Array)

Egymilliárd forint értékű közfoglalkoztatási program indult márciusban a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. A társaság 2017. február 28-ig átlagosan 780 embernek ad munkát az északkelet-magyarországi állami tulajdonú erdőkben – közölte a cég vezérigazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Szalacsi Árpád elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 54, Hajdú-Biharban pedig 27 településről kerülnek ki a napi nyolc órában dolgozó közfoglalkoztatottak. A program költségvetése meghaladja az 1 milliárd 50 millió forintot, a pénz teljes egészében belügyminisztériumi támogatásából származik.A forrás bérekre és járulékokra, munka- és védőruhára, munkába járásra, munkásszállításra, munkaalkalmassági vizsgálatra, szervezési költségekre, valamint a program szempontjából nélkülözhetetlen tárgyi eszközök beszerzésre használható fel – ismertette a vezérigazgató.

A közfoglalkoztatottak vágástakarításokban dolgoznak majd, erdészeti sétautak, turistautak, tanösvények karbantartását és kijelölését végzik, emellett allergén gyomnövényeket, parlagfüvet irtanak, közjóléti eszközöket helyeznek ki és újítanak fel és szemetet gyűjtenek.

A programba bevontak segítenek a természeti kárt szenvedett erdőterületek rehabilitációjában, az ártereken pedig – megelőzési céllal – az árhullámok szabad levonulását biztosító munkákat végeznek.

Szalacsi Árpád megemlítette, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kapcsolódik oktatás a programhoz: a betanított parkgondozó képzésen előreláthatóan harmincan vehetnek részt.

A Nyírerdő Zrt. tavalyi, 2016 február végén befejeződött közfoglalkoztatási programjában átlagosan 773 embert foglalkoztatott.

Újabb közfoglalkoztatási program kezdődött az Északerdő Zrt.-nél

A nyírerdős hír után nem sokkal kiderült, hogy újabb közfoglalkoztatási program kezdődött a miskolci központú Északerdő Zrt.-nél, az erdőgazdasági cégnél is márciustól jövő februárig 57 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei teleülésről csaknem 350 embert alkalmaz.

A tájékoztatás szerint a közfoglalkoztatottak ismét erdőápolási, közjóléti berendezésekkel kapcsolatos feladatokat látnak el, miként részt vesznek a parlagfű-mentesítésben is. Idén minderre 450 millió forintot fordít az Északerdő, amely az elmúlt évben 415 embert foglalkoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik