Gazdaság

Nagyot zuhant az üzleti bizalom Magyarországon

befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )
befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )
A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők.

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke váratlanul jelentős mértékben csökkent. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. III. negyedévi hangulatnak felel meg.

Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ez az érzet nem általános a kis- és középvállalkozások vezetőinek körében.

A makrogazdasági helyzet javul, de saját vállalkozásukat féltik a cégvezetők, írták.

A válaszadók 11%-a kifejezetten jelentős romlásra számít. Ez utóbbi magas értéknek számít, és egyúttal azt is mutatja, hogy egyre inkább szétszakad a kkv szektor.

Munkaerőpiac, közmunka

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben a versenyszférában is nőtt a foglalkoztatottak száma. Ennek kapcsán számoltak be a cégvezetők arról, hogyan is érzékelik ezt a folyamatot.

A válaszadók 25%-a szerint inkább csökkent a foglalkoztatottak létszáma abban az ágazatban, ahol a cége tevékenykedik.

Megkérdeztük a cégvezetők véleményét arról is, hogy a közmunkarendszer van-e hatással a saját ágazatuk működésére. Most 20%-uk jelzi azt, hogy nehezebben találnak emiatt munkaerőt, míg 4%-uk szerint az olcsóbb közmunkabérek miatt piacot veszítenek a cégek.

A cégvezetők 76%-a nem tapasztalt problémát ennek kapcsán, de van két ágazat (építőipar, valamint a szállítás, raktározás), ahol a cégvezetők 40%-a mondta azt, hogy nekik problémát jelent a jelenlegi közmunkarendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik