Üzleti tippek
Budapest, 2016. március 16.
Dolgozók a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. üzemében 2016. március 16-án. A Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata megkezdte az épülõ Belorusz Atomerõmûbe gyártott tíz nagy teljesítményû hûtõvíz-szivattyú szállítását.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hiszik, nem hiszik, saját nyereségből fejlesztenek a kkv-k

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 11:55

A mikrovállalkozások kétharmada, a kisvállalkozásoknak pedig a 77 százaléka indított különböző beruházásokat az elmúlt öt évben.
Korábban a témában:

A fejlesztésekhez, beruházásokhoz 94, illetve 92 százalékuknál a saját nyereség jelentette a forrást – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a Kutatópont közös felméréséből.

A kutatás alapján a mikrovállalkozások 30 százaléka tervez kapacitás- vagy termelésbővítő beruházást a következő hat hónapban, a kisvállalkozások körében pedig 32 százalékos ez az arány. A bővítésben gondolkodók egyaránt a megfelelő anyagi fedezetet nevezték a legfontosabb tényezőnek a beruházásról szóló döntés során.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: bár a kutatás szerint a beruházások esetében a mikro- és kisvállalkozások egyelőre kevésbé támaszkodnak a banki hitelekre, ugyanakkor arra is rávilágított a felmérés, hogy az anyagi fedezet megléte kulcsfontosságú a beruházási döntéseikben.

Búza Éva szerint a következő időszakban nőhet majd azoknak a cégeknek a száma, amelyek a garanciakonstrukciókkal kombinált bankhitelekkel valósítják majd meg a fejlesztéseiket. A bővüléshez jó alapot ad a garanciacég tavalyi teljesítménye: kezességvállalási portfóliójuk az előző évben 14 százalékkal 366 milliárd forintra növekedett, idén a társaság 15 százalékos bővüléssel számol.

A 2015-ben elért kiemelkedő – a kkv szegmens hitelezésének bővülését jóval meghaladó – növekedés érdemben javította a kkv-szektor hitelekhez történő hozzáférését. Tavaly a társaság kezelésében lévő portfólió megközelítőleg 450 milliárd forintnyi hitel gazdaságba kerülését segítette elő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.