Üzleti tippek

Minden kerületben növekedtek az ingatlanárak

Egy friss elemzés szerint 2014 és 2015 között minden kerületben emelkedés volt a jellemző az ingatlanárakban. Ez a tendencia leginkább a belváros kerületeiben csapódott le, de a többi belső kerületben is 30-40% közötti áremelkedés volt jellemző.

Az Otthontérkép és az Ingatlantájoló közös elemzése szerint minden kerületben emelkedés volt látható az ingatlanárakban. A statisztikák szerint a leglátványosabb drágulás a belvárosi kerületekben volt (V., I., VI.), itt ugyanis 2014 és 2015 között 35 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. A legdrágábbnak az V. kerület jött ki, ahol 730 ezer forintos négyzetméteráron kínálják az új otthonokat. Ez a drágulás a centrális elhelyezkedés mellet köszönhető az elmúlt időszakban megvalósult jelentős számú újépítésű ingatlanberuházásnak is.

Az elemzés szerint az árakról valós képet inkább akkor kapunk, ha megnézzük a főváros népszerű kerületeit, hiszen ezeken a területeken jóval sokszínűbb a kínálat. (II., XII., XIII., XI., III., VII.) A statisztikák szerint 2014 és 2015 között a ezekben a kerületekben átlagosan 23 százalékos volt az átlag áremelkedés, viszont jelentős differenciával. Miközben ugyanis a VII. kerületben 43 százalékkal, a III. kerületben “mindössze” 11 százalékkal nőttek az árak.

A város többi belsőbb kerületeit (IX., XIV., VIII., XVI., IV.) is jelentős, csaknem 20 százalékos áremelkedés jellemezte tavaly. Ebben a csoportban a VIII. és a IX kerület  volt kiemelkedő 37, illetve 30 százalékos drágulással. A külső városrészekben (XXII., XV., XIX., XVIII., X., XVII., XXI., XX., XXIII.) ugyanakkor 2014 óta átlagosan “csak” 8 százalékos áremelkedés mutatkozott, a  XVII. kerületben például mindössze 5, a XXII kerületben pedig 4 százalékos volt az emelkedés mértéke.

Olvasói sztorik