Pénzügy

Újabb rekorddal zárta 2015-öt a Fundamenta

Úgy látszik, nem törik meg a Fundamenta piaci szárnyalása, a cég menedzsmentje a tavalyi eredményeket közlő sajtótájékoztatón szinte kizárólag pozitív eredményeket tett közzé. Gergely Károly elnök-vezérigazgatót kérdeztük, hogy maradt-e még tér további bővülésre.

2015 rekord év volt a Fundamenta történetében. Gergely Károly, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy biztosra veszi, hogy nyugdíjba vonulását követően a jövő évet is ugyanilyen sikerrel zárja majd a vállalat, és az eredményei nem lesznek rosszabbak, sőt, szerinte bizonyos pozíciókban jobbak lehetnek majd. Függetlenül attól, hogy a piacon milyen hírek látnak majd napvilágot. Elmondása szerint 2015 azért lehetett siker, mert 175 milliárd forintos ügyfélkifizetés történt – ez a tavalyi GDP 0,5 százaléka. Az év során 2182 milliárd forintra duzzadt a szerződéses ügyfélállomány, ami jelentős bővülés a 2014-es 1951 milliárdos állományhoz képest. A betéti állomány 2015 során 380,3 milliárd forintra növekedett. Eközben stabilan 90% felett áll a rendszeresen fizető ügyfelek száma, magas társadalmi- és ügyféloldali elismertség mellett.

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. által kifizetett hitel tavaly szintén növekedett, 89 milliárd forintot ért el. 2015-ben a háztartásoknak nyújtott lakáshitelek értékesítése 30%-kal tudott bővülni, ezzel közel 25%-kos a Fundamenta lakáshitel kihelyezés piaci részesedése. Szinte minden hiteltípusban dinamikus bővülés volt látható. Az 1,3%-kos NPL-ráta (nemfizető hitelek aránya) a 15 százalék feletti piaci átlagot jócskán meghaladó hitelminőségről árulkodik. A tavalyi évben 102 ezer ügyfél számára fizetett ki a Fundamenta, ebben a kifizetett összeg 28-29 százaléka volt az állami támogatás. Ezek a számok együttesen azt jelentik, hogy az alapítástól kezdve már 750 ezer ügyfél lakásprojekt megvalósulásához járult hozzá a cég.

Olvasói sztorik